Favoriet

Bedrijfsnieuws

Stemming mechanisatiesector wederom verbeterd

De stemming in de Europese mechanisatiesector is zeer goed. Dat blijkt uit de Business Barometer van de CEMA. Fabrikanten geven aan dat het sinds 2012 niet zo goed is gegaan als nu.

De Business Barometer is gebaseerd op de bevindingen van 140 managers van fabrikanten uit negen Europese landen. De meeste van de 140 managers melden dat de huidige gang van zaken aantoont dat de groeiende trend in de mechanisatiesector niet van korte duur is.  Dat idee wordt versterkt door de hoeveelheid machines die geproduceerd wordt. Er wordt momenteel bijna drie maanden vooruit gewerkt. Dat is sinds 2012 niet meer aan de orde geweest. 57 procent van de fabrikanten denken dan ook dat de omzet in de komende zes maanden zeker gaat groeien.

Poolse en Italiaanse fabrikanten bevestigen de stijgende lijn te pakken te hebben. Ook in Frankrijk gaat het beter, al geeft nog altijd dertig procent van de respondenten aan de huidige stand van zaken niet goed te vinden. Door het wat tegenvallende weer in het noorden van Spanje zijn de fabrikanten in het Zuid-Europese land niet zo euforisch. In de CIS-regio, waar onder meer Wit-Rusland, Oekraïne en Armenië deel van uitmaken blijft de mechanisatiemarkt groeiende.

Personeelszaken

Voor het personeel in de mechanisatiesector ziet het er goed uit. Tachtig procent van de fabrikanten verwacht niets te veranderen aan het personeelsbestand. 15 procent voorziet een groei en 5 procent denkt het in de nabije toekomst met minder personeel te kunnen doen. Voor tijdelijke werknemers ligt het percentage dat aangeeft niets veranderen op 51. Positief is dat 36 procent aangeeft meer personeel aan te nemen. 13 procent zegt het met minder werknemers af te kunnen.