Favoriet

Bedrijfsnieuws

Europese trekker- en machineverkoop gegroeid

De nieuwe Europese voertuigeisen hebben de trekkerverkoop geen windeieren gelegd. In 2017 werden er in totaal 161.235 trekkers verkocht, dat is 12,8 procent meer dan in 2016. Dat blijkt uit cijfers van de CEMA, de Europese brancheorganisatie voor de mechanisatiesector.

Net als in Nederland zorgen de verkoopcijfers van december voor een boost. Met name de trekkers met een vermogen van minder dan 50 pk zorgen met een groei van 38,4 procent voor de hoge verkoopcijfers. De verkoop van trekkers met een vermogen boven de 50 pk steeg met 6,5 procent. In de meeste vermogensklasses is de verkoop gestegen. Trekkers met een vermogen van 100 tot 150 pk zijn iets minder verkocht. De klasse boven 300 pk is stabiel gebleven.

Voertuigeisen

Voertuigen die niet voldoen aan de nieuwe voertuigeisen moesten voor 1 januari 2018 geregistreerd zijn of op de markt worden gebracht. Door de stijging in het aantal geregistreerde trekkers in december 2017, verwacht de CEMA een aanzienlijke daling in de verkoopcijfers van januari en februari 2018.

De verkoop in bijna alle bij de CEMA aangesloten landen is gestegen. Spanje doet het met een stijging van 5,7 procent het minst goed, op de Deense markt steeg het verkooptotaal in vergelijking met 2016 met maar liefst 22,9 procent. Frankrijk is met een daling van 2,2 procent de uitzondering. Ook zonder de verkoopcijfers van december was 2017 volgens de CEMA een goed trekkerjaar. Tot en met het derde kwartaal alle CEMA-landen lieten, met uitzondering van Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk, een stijging zien.

Machines

Over het algemeen gezien was de Europese machinemarkt goed. Met de verkoop van maaidorsers, veldspuiten, balenpersen en maaiers meegerekend deed ook Frankrijk redelijk goede zaken. De totale Franse machine-afzet is in 2017 gestegen met 2,1 procent. In Duitsland is dat percentage 9. In Engeland hadden de verkopers van veldspuiten en zaaimachines het moeilijk. De Engelse markt is desalniettemin gegroeid. De CEMA meldt dat het ook in Nederland een goed jaar is geweest. De Belgen hadden het door de daling in de vraag naar balenpersen en maaidorsers moeilijk. De vraag naar spuiten, maaiers en oogstmachines was stabiel.