Favoriet

Bedrijfsnieuws

Samasz investeert 21 miljoen euro in nieuwe fabriek

De Poolse landbouwmachinebouwer Samasz heeft een nieuwe fabriek in gebruik genomen. De hallen staat op een 26 ha groot aangekocht terrein in Zabludow. Een plaats in het noordoosten van Polen.

De Poolse landbouwmachinebouwer Samasz heeft een nieuwe fabriek in gebruik genomen. De hallen staan op een 26 ha groot aangekocht terrein in Zabłudów. Een plaats in het noordoosten van Polen.

Het fabrieksterrein is in totaal 13 hectare groot. De fabriek, het kantoor en de waterzuiveringsinstallatie neemt daarvan 4 hectare in beslag. Het toekomstige testterrein is 6,7 ha groot. De rest is bos. De totale investering bedroeg 21 miljoen euro.

Nieuwe lakstraat

In de nieuwe fabriek zal Samasz onder meer hun maaiers, schudders, harken, veegmachines en sneeuwploegen bouwen. Daarvoor heeft het bedrijf nu beduidend meer ruimte dan in de oude gebouwen bij Białystok het geval was. Tegelijkertijd introduceert Samasz nieuwe productietechnieken. Zo installeerde het bedrijf een volledig geautomatiseerde lakstraat. De niet zichtbare delen gebruik van de machines worden met elektrostatische dompellak (KTL) geverfd. De zichtbare delen voorziet Samasz in een automatische poedercoatingcabine van een verflaag.

Ontwikkelingscentrum

Ook bouwde Samasz met hulp van de Europese Unie een ontwikkelingscentrum met een oppervlakte van 2.000 vierkante meter. Het idee is dat hier niet alleen nieuwe prototypen voor het eigen bedrijf gebouwd zullen worden, maar ook voor andere metaalverwerkende bedrijven uit de regio.

Geautomatiseerde opslag

Het bedrijf is nog niet klaar. De volgende investeringen staan op stapel. Zo wil Samasz een magazijn bouwen voor metalen platen. Deze opslag moet in direct contact staan met de lasersnijders. Daarnaast wil het ook geautomatiseerde pijpen en profielen magazijnen inrichten.

Werknemers

Uiteindelijk moeten er zo’n 1.400 mensen bij Samasz werken. Zo ver is het nog niet. Er werken momenteel 700 werknemers bij het bedrijf.