Favoriet

Bedrijfsnieuws

Van Arendonk geen Fendt-dealer meer, nieuwe dealers aangesteld

Na de overname van de Fendt-dealerbedrijven van Van Arendonk in Zeewolde, Dronten en Ermelo door Abemec, breidt Mechan de werkgebieden uit van zijn dealers rondom het verzorgingsgebied van Van Arendonk. Van Arendonk is Fendt-dealer af.

Mechan Groep, de importeur van ondermeer Fendt en Valtra in het noordelijke deel van Nederland, en Abemec, de Fendt-importeur in Zuid-Nederland, konden het niet eens worden over de condities waaronder de Van Arendonk-vestigingen Fendt-dealer zouden kunnen blijven. Wilde Mechan meer samenwerken met de dealers op het gebied van ondermeer financiering, voorraad, onderdelenvoorziening en service, Abemec wilde juist die zaken zelf regelen.  “We willen juist een hechtere samenwerking met onze dealers”, zegt Stans van de Wetering verantwoordelijk voor de verkoop van Fendt bij Mechan. Met ingang van het nieuwe jaar is Van Arendonk dan ook geen officiële Fendt-dealer meer.

Tegenvaller

De beslissing valt Abemec-directeur Hans Quint tegen. “Ik wilde graag samenwerken en zaken waar wij goed in zijn zelf doen. Denk daarbij aan garanties en de afhandeling daarvan.” Van Arendonk zal zich vanaf nu vooral richten op de verkoop van werktuigen, die nu al 70 procent van de verkopen uitmaken van de Van Arendonk dealerbedrijven. Daarnaast zal het ook, al dan niet jong, gebruikte Fendt-trekkers verkopen.

Uitbreiding

Mechan laat daarom zijn dealer Van der Weerd zijn verkoop- en service activiteiten uitbreiden naar de Flevopolder. Het bedrijf is gevestigd in Kampen, maar zal op termijn zijn werkzaamheden uitbreiden in de Flevopolder, zo laat Mechan weten. Op welke manier dat het geval zal zijn is nog niet duidelijk. Het zou een tweede vestiging van het bedrijf kunnen zijn, maar kan ook een extra mobiele werkplaats zijn. Mechan zal zelf het voortouw nemen in die uitbreiding. Om op de Veluwe weer voldoende dekking met het eigen dealernetwerk te hebben laat Mechan Fendt-dealer Landbouwmechanisatiebedrijf W. van den Brink uit Harskamp zijn werkzaamheden uitbreiden naar het midden van de Veluwe.

Sevenum

Welke gevolgen deze beslissingen hebben voor het dealerschap van de Abemec-vestiging in het Limburgse Sevenum is nog onduidelijk. Ook in dat deel van Nederland is Mechan Groep volgens afspraken met Fendt-moeder Agco Fendt-importeur. Abemec Sevenum neemt trekkers nu nog van Mechan af om ze aan hun klanten te verkopen. Of dat zo blijft zal in april duidelijk worden. Dan gaat het nieuwe import-contract in dat Mechan Groep van Agco kreeg.