Favoriet

Bedrijfsnieuws

Tweede Kamer stemt voor trekkerkenteken

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de wijziging van de Wegenverkeerswet 1994. Dat betekent dat, wanneer het voorstel ook door de Eerste Kamer is, een registratie- en kentekenplicht voor landbouw- en bosbouwtrekkers wordt ingevoerd.

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de wijziging van de Wegenverkeerswet 1994. Dat betekent dat er, wanneer het voorstel ook door de Eerste Kamer is, vanaf 2025 een registratie- en kentekenplicht voor landbouw- en bosbouwtrekkers wordt ingevoerd.

Nederland volgt met de wetswijziging de bepalingen uit een Europese richtlijn. Die richtlijn zegt dat landbouw- en bosbouwtrekkers met een maximumsnelheid van meer dan 40 km/u gekeurd moeten worden. En om die keuringsplicht te kunnen controleren komt er een kentekenplicht. Dat geldt niet alleen voor landbouw- en bosbouwtrekkers, maar ook voor mobiele machines, motorrijtuigen met een beperkte snelheid (MMBS) en aanhangwagens die door zulke voertuigen getrokken worden. De registratie- en kentekenplicht is niet van toepassing op landbouwvoertuigen die het erf niet verlaten. De Europese deadline is niet gehaald. In Nederland gaat de kentekenplicht gelden in 2025.

Cumela Nederland schat in dat er na de wetswijziging ongeveer 270.000 landbouwtrekkers, 130.000 MMBS waaronder maaidorsers, hakselaars, graafmachines en wielladers, 150.000 getrokken aanhangwagens en werktuigen bij de RDW worden geregistreerd.