Favoriet

Bedrijfsnieuws

Lemken stabiliseert omzet

Lemken, de Duitse fabrikant van grondbewerkings- en zaaimachines en veldspuiten, heeft vorig jaar een omzet gerealiseerd van 380 miljoen euro. Dat is net zoveel als de omzet in 2018.

De Duitse landbouwmechanisatiesector kijkt terug op een moeilijk jaar, meldt Lemken in een persverklaring.  Na een uitstekende start, liepen de verkopen in de tweede helft van 2019 onverwachts terug. Niet alleen extreme weersomstandigheden speelden daarbij een rol, ook handelsbeperkingen hebben de verkopen gedrukt. Met een exportaandeel van 77 procent is het familiebedrijf Lemken sterk afhankelijk van de verkopen in het buitenland.

Op de thuismarkt Duitsland zag Lemken de verkopen met 2 procent teruglopen. In Frankrijk (bij Lemken goed voor 15 procent van de omzet) ging het aanmerkelijk beter: een omzetgroei van 26 procent. Ook Nederlandse boeren en loonwerkers namen meer Lemken-machines af. In West-Europa als geheel was sprake van een lichte groei.

Verkooplust

De grootste klappen kreeg Lemken op de Midden- en Oost-Europese markten te verwerken. Hier daalde de omzet met 9 procent. Vooral in Oekraïne nam de verkooplust flink af. De verkopen van Lemken-machines nam er met maar liefst 39 procent af. Deze daling schrijft Lemken toe aan de mogelijkheden van Oekraïense boeren om grond te kunnen kopen. Dat kreeg de voorkeur boven investeringen in nieuwe machines. De Russische markt bleef daarentegen onveranderd solide.

In Azië, Australië en Nieuw-Zeeland hielden de boeren de hand op de knip, terwijl de omzet in Noord-Amerika met dubbele cijfers toenam. Met een groei van 23 procent nemen de VS nu de vierde plaats in als belangrijkste afzetmarkt voor Lemken-machines.

Coronavirus

Lemken constateert een sterke vraag naar machines in de eerste weken van 2020. De machinefabrikant gaat in zijn persverklaring niet in op de gevolgen die het coronavirus ongetwijfeld zal hebben voor de verkopen in 2020.