Favoriet

Algemeen

100 jaar elektrische heftrucks van Yale

Het Amerikaanse Yale viert dit jaar dat het 100 jaar elektrische vorkheftrucks produceert. Het bedrijf, dat al in 1840 opgericht werd, is ooit als slotenmakerij begonnen.

De geschiedenis van Yale gaat terug tot 1840 toen slotenmaker Linus Yale senior een slotenwinkel opende in Newport in de staat New York. Hij vond 1848 het moderne stiftcilinderslot uit.

Na de dood van Linus Yale sr. in 1858 raakte Linus Yale jr. meer betrokken bij zijn vaders bedrijf. Hij start vervolgens een eigen zaak in 1860 in Shelburne Falls, Massachusetts en ging zich specialiseren in sloten voor banken. Linus Yale jr. verbeterde het ontwerp van het stiftcilinderslot van zijn vader in 1861 zodanig dat het ontwerp tegenwoordig aan de basis van elk cilinderslot staat. In 1968 vormden Linus Yale jr. samen met Henry Towne de Yale Lock Manufacturing Company die later zijn naam in Yale and Towne Manufacturing co. veranderde. Vanaf 1875 ging Yale zich ook bezig houden met intern transport.

Elektrisch

Het duurde echter tot 1920  voordat Yale met zijn eerste elektrische heftruck komt. De eerste versie werd snel gevolgd door meerdere modellen en trekkers voor intern transport. In de jaren 30 opende Yale een fabriek in Engeland en nam het BKS, een Duitse fabrikant van heftrucks, over. In 1950 voegde Yale LPG en Diesel heftrucks toe aan zijn programma.

Na de overname van Yale door de National American Coal Corporation (later NACCO Industries) in 1985 werd de Yale Materials Handling Corporation gevormd. In het jaar 1989 nam NACCO Industries Hyster over en werd het de NACCO Materials Handling Group. In 2012 werd NACCO Materials Handling Group afgestoten en ging het verder onder de naam Hyster-Yale Materials Handling.