Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Bedrijfsnieuws

Lemken stopt met veldspuiten

De Duitse machinebouwer Lemken stopt met het bouwen van de conventionele veldspuiten. Het bedrijf zal meer inzetten op mechanische onkruidbestrijding en selectieve gewasbescherming. Met dat doel nam Lemken twee jaar geleden het Nederlandse Steketee al over.

Vanaf het einde van dit jaar zal Lemken de productie van de veldspuit stoppen. Een opmerkelijke keuze. De machinebouwer heeft immers al sinds jaar en dag spuitmachines in het pakket en liet in november vorig jaar tijdens Agritechnica zelfs nieuwe spuitmachines zien, waaronder een splinternieuwe, samen met Brautigem ontwikkelde, zelfrijdende spuitmachine zien.

(tekst loopt door onder de foto)

Lemken introduceerde tijdens Agritechnica 2019 nog een zelfrijdende veldspuit.[/caption]

Niet gelukt

Vooral de discussies rondom duurzame gewasbescherming en de steeds hogere wettelijke eisen zorgen ervoor dat Lemken de keuze maakt om te stoppen met de ontwikkeling en de bouw van de conventionele veldspuiten. Daar komt bij dat het Lemken het afgelopen decennium niet gelukt is om voldoende veldspuiten te verkopen. Het kon geen plaats van betekenis op die spuitmachinemarkt veroveren. Lemken-directeur Anthony van der Ley: “Hoewel we op de laatste Agritechnica zeer toekomstgerichte, nieuwe modellen veldspuiten hebben laten zien en ons team zeer gemotiveerd is, kiezen we ervoor om onze op een verantwoorde wijze afscheid te nemen van ons assortiment conventionele veldspuiten.”

Overname Steketee past in strategie

In de tussentijd zal Lemken het aanbod van werktuigen voor de grondbewerking, zaaitechniek en gewasverzorging verder uitbreiden. Het wil zoals het zelf zegt, ‘een innovatieve marktleider worden.’ Het bedrijfsonderdeel Crop Care blijft bestaan, maar zal zich zal zich vooral richten op duurzame oplossingen voor gewasverzorging. En, hoewel je dat niet zou verwachten, hoort daar volgens het bedrijf ook de kunstmeststrooier nog steeds bij. De overname van Steketee, twee jaar geleden, past goed in de nieuwe strategie. Die fabrikant kan immers machines bouwen om onkruid mechanisch te bestrijden en kan dat combineren met precies, selectief bandspuiten of plaatsspecifiek spuiten. Van der Ley: “We willen de machines met intelligente cameratechnologie ondermeer zelflerend maken.”

(tekst loopt door onder de foto)

De overname van Steketee, twee jaar geleden, past in de nieuwe strategie van Lemken.[/caption]

Bestellen kan nog

Uit de fabriek in het Duitse Haren, waar nu nog veel veldspuiten worden gebouwd, zullen straks alleen zaaimachines rollen. In Alpen (D) concentreert de fabrikant zich op de productie en montage van machines voor de grondbewerking. Wie een Lemken spuitmachine heeft, kan ook in de toekomst nog op service, ondersteuning en onderdelen rekenen van de fabrikant rekenen. En mocht je dat echt willen: tot het einde van het jaar is nog een nieuwe Lemken-spuit te bestellen en hij wordt ook nog geleverd.

Gerelateerde artikelen