Favoriet

Algemeen

Europese mechanisatiesector zeer tevreden

De Europese mechanisatiesector is goed gestemd. Dat blijkt uit cijfers in de Business Barometer van de CEMA , de Europese vereniging voor de landbouwmachine-industrie. De stemming is sinds 2011 niet zo goed geweest als nu.

Het goede humeur van de Europese fabrikanten is voor te danken aan de hoge orderintake. Volgens de Business Barometer is daarmee een hoge omzet in de komende maanden verzekerd. Een zeer klein deel van de fabrikanten, drie procent, denkt iets aan omzet in te moeten leveren.

Een meerderheid van de branchevertegenwoordigers op elke Europese markt denkt dat de omzet in de komende zes maanden gaat stijgen. De verkoop loopt goed met als gevolg dat de voorraden bij de dealers in de afgelopen maanden aanzienlijk gekrompen is. In sommige gevallen wordt gesproken van een voorraad onder het gewenste niveau. Dat geldt ook voor gebruikte machines, behalve voor de maaidorsers.

Personeelszaken

Voor het personeel in de Europese mechanisatiesector ziet de nabije toekomst er goed uit. Zestig procent van de fabrikanten geeft aan niets te wijzigingen aan het personeelsbestand. 37 procent denkt meer personeel nodig te hebben. Slechts drie procent denkt het met minder personeel te moeten doen.

Business Barometer

De CEMA Business Barometer wordt maandelijks opgesteld op basis van een enquete onder 140 vertegenwoordigers uit de negen CEMA-landen. Die negen landen worden vertegenwoordigd door de VDMA (Duitsland), FederUnacoma (Italië), Axema (Frankrijk), AEA (Verenigd Koninkrijk), Agoria (België), Ansemat (Spanje), Metaltechnology Austria (Oostenrijk, Danish Agro Industry (Denemarken) en Fedecom.