Favoriet

Bedrijfsnieuws

Stemming mechanisatiesector daalt door onderdelentekort

De stemming in de Europese mechanisatiesector was op z’n best in juni. Dat blijkt uit de Business Barometer van de CEMA, de Europese vereniging voor de landbouwmachine-industrie. In augustus heeft het humeur in de sector aan positiviteit verloren als gevolg van verwachte onderdelentekorten.

Het huidige aantal orders staat gelijk aan een productieperiode van 4,7 maanden. Dat is sinds de CEMA de cijfers bijhoudt nog niet eerder zo lang geweest. Desondanks stemt het de meeste fabrikanten niet direct blij, omdat de verwachting is dat het aantal orders gaat afnemen. Bovendien verwacht 31 procent van de Europese fabrikanten een productiestop als gevolg van de extreme prijsstijgingen en het tekort aan bepaalde onderdelen. In de Business Barometer van juli werd al gesproken over een mogelijk onderdelentekort.

Toch een omzetstijging

Ondanks de omstandigheden verwacht het merendeel van de fabrikanten een omzetstijging in de komende zes maanden. In die lijst prijkt de Italiaanse markt bovenaan. Ook in Polen, Duitsland en Frankrijk is het vooruitzicht als het gaat om de omzet goed.

De CEMA Business Barometer wordt maandelijks opgesteld op basis van een enquete onder 140 vertegenwoordigers uit de negen CEMA-landen. Die negen landen worden vertegenwoordigd door de VDMA (Duitsland), FederUnacoma (Italië), Axema (Frankrijk), AEA (Verenigd Koninkrijk), Agoria (België), Ansemat (Spanje), Metaltechnology Austria (Oostenrijk, Danish Agro Industry (Denemarken) en Fedecom.