Favoriet

Bedrijfsnieuws

Lemken neemt Equalizer over

De Duitse machinefabrikant Lemken neemt de Zuid-Afrikaanse zaaimachinefabrikant Equalizer over. Het bedrijf is vooral gespecialiseerd in directzaaimachines.

De Duitse machinefabrikant Lemken neemt de Zuid-Afrikaanse zaaimachinefabrikant Equalizer over. Het bedrijf is vooral gespecialiseerd in directzaaimachines.

Equalizer bouwt precisiezaaimachines van maximaal 36 rijen en volvelds zaaimachines met een werkbreedte tot 24 meter. Het familiebedrijf uit Kaapstad is opgericht in het jaar 2000 en heeft 180 medewerkers in dienst. Het bedrijf is volgens Lemken marktleider in Zuid-Afrika. Daarnaast exporteert het machines naar Australië, Moldavië, Roemenië en Oekraïne.

Lemken geeft aan dat er tussen de merkportfolio’s van de twee merken geen overlap zit. Equalizer bedient klanten en markten die Lemken tot nu toe niet kon bedienen. Daarbij geeft Lemken-directeur Anthony van der Ley aan dat met name de combinatie van zaaimachines met zogenoemde aircarts – zaadtanks met een groot volume – een mooie aanvulling is op het leveringsprogramma van Lemken. Daarnaast krijgt Equalizer door de overname meer toegang tot de internationale markt.

Lemken neemt de fabriek in Zuid-Afrika en de werknemers over. Tegelijkertijd pakt het de onderdelenlogistiek in het land aan. Equalizer wordt een volledige dochter van Lemken en behoudt zijn eigen merknaam. Wel geeft Lemken aan dat het de eigen expertise op het gebied van ontwikkeling, productie en verkoop zal gebruiken om Equalizer te laten groeien. Het bestaande dealernetwerk blijft onaangetast. Gideon Schreuder, directeur van Equalizer, verwacht zelfs dat door het met de ervaring van Lemken zelfs mogelijk wordt om goedkoper te gaan produceren. Naar verwachting wordt de overname in het voorjaar van 2023 afgerond.