Opslaan

Bedrijfsnieuws

Mechanisatiesector: dieptepunt bereikt?

De huidige stand van zaken in de Europese mechanisatiesector wordt door de sector zelf als negatief bestempeld. Dat blijkt uit de Business Barometer van de CEMA, de Europese vereniging voor de landbouwmachine-industrie.

De huidige stand van zaken in de Europese mechanisatiesector wordt door de sector zelf als negatief bestempeld. Dat blijkt uit de Business Barometer van de CEMA, de Europese vereniging voor de landbouwmachine-industrie.

Hoewel er in de maand mei sprake was van een wat meer positieve trend, is dat in juni weer te niet gedaan. In de afgelopen tien jaar is de stand van zaken alleen in 2020, ten tijde van de coronapandemie, zo laag beoordeeld als nu. In de Business Barometer wordt het stemmingsniveau in de sector weergegeven in een index van -100 tot +100 punten. De stemming op dit moment wordt beoordeeld met -56. Vorig jaar lag de index in het eerste half jaar rond de +36. De punten worden gegeven door 140 fabrieksvertegenwoordigers uit de negen CEMA-landen. Zij vullen maandelijks een enquête in. De negen landen worden vertegenwoordigd door de VDMA (Duitsland), FederUnacoma (Italië), Axema (Frankrijk), AEA (Verenigd Koninkrijk), Agoria (België), Ansemat (Spanje), Metaltechnology Austria (Oostenrijk, Danish Agro Industry (Denemarken) en Fedecom.

Het zijn vooral de fabrikanten van trekkers en tuin- en parkmachines die voor de nabije toekomst zeer slechte zaken verwachten. De algemene index is laag, maar voor deze fabrikanten is dat met respectievelijk -74 en -80 nog lager. Producenten van machines voor de veehouderijsector zijn een stuk minder negatief en beoordelen de zaken op dit moment met -17.

Aantal orders groeit

Fabrikanten geven aan dat het aantal orders een lichte opwaartse trend laten zien. Dat zou kunnen betekenen dat het dieptepunt binnenkort bereikt is. Dat is een goed teken, want vorige week werd bekend dat veel fabrikanten de productiecapaciteit terugschroeven en als gevolg daarvan personeel naar huis sturen.

Door een slechte start van het jaar zijn de omzetverwachtingen wel slechter beoordeeld dan in de voorgaande maanden. 60 procent van de fabrieksvertegenwoordigers verwacht dat de omzet in de komende zes maanden blijft dalen. 29 procent denkt dat de zaken niet zullen veranderen en 10 procent geeft aan een omzetstijging te verwachten. In mei was dat nog 15 procent.

Nieuwsbrief MechamanWekelijks bedrijfsnieuws uit de mechanisatiesector