UPDATE: Corona-virus vs. mechanisatie

Het Corona-virus heeft ook consequenties voor de mechanisatiewereld. Fabrikanten leggen de productie stil, de levertijd van onderdelen neemt toe en beurzen en evenementen worden afgelast.

Hieronder lees je welke maatregelen fabrikanten, beursorganisaties en andere bedrijven uit de mechanisatiewereld nemen. Volg nu de de laatste ontwikkelingen:

27 maart 2020: JCB blijft dicht tot eind april
JCB maakte eerder bekend de negen productievestigingen in Staffordshire, Derbyshire en Wrexham voor twee weken te sluiten. Die periode is nu verlengd tot en met eind april. De Britse fabrikant laat weten dat de 6.500 werknemers gedurende de sluiting in ieder geval 80 procent van hun salaris doorbetaald krijgen.

25 maart 2020: Merlo-fabriek blijft langer dicht
De fabriek van Merlo, de fabrikant van onder andere verreikers, blijft zeker nog twee weken dicht. De fabriek in San Defendente in Cervasca is sinds 14 maart dicht en zou 23 maart weer opengaan. De sluiting is nu met vijftien dagen verlengd. Meer dan 1.400 werknemers zitten thuis

25 maart 2020: Ook Argo Tractors stopt productie
Tot 3 april 2020 bouwt ook Argo Tractors (McCormick, Landini en Valpadana) geen machines meer. Onderdelen zullen nog wel verkrijgbaar zijn. Voor technische ondersteuning zijn de fabrikanten ook telefonisch en via email bereikbaar.

25 maart 2020: Agco bouwt geen trekkers meer
Sinds vandaag bouwt Agco geen trekkers meer in Marktoberdorf and Asbach-Bäumenheim. Door een tekort aan onderdelen is het moederbedrijf van Fendt, Massey Ferguson en Valtra genoodzaakt de fabrieken stil te leggen. Op de locaties Feucht, Waldstetten, Hohenmölsen en Wolfenbüttel gaat de aanvoer van onderdelen vooralsnog door. Deze fabrieken blijven dus nog draaien.

24 maart 2020: Cereals uitgesteld
De organisatie van de Britse buitenbeurs Cereals heeft besloten de tweedaagse beurs met een jaar uit te stellen. De vakbeurs met machinedemonstraties en proefvelden zou 10 en 11 juni in Duxford (Cambridge) worden gehouden. Wel wil de organisatie 10 en 11 juni demonstratievideo’s en seminarsessies online zetten.

24 maart 2020: Wacker Neuson produceert minder machines
Wacker Neuson, fabrikant van onder meer wielladers, schroeft eveneens de productie terug. Ook sluit de machinefabrikant een aantal fabrieken. De fabrikant geeft aan nog wel veel machines en onderdelen op voorraad te hebben.

24 maart 2020: TKD gaat niet door
De TKD (Technische Kontakt Dagen) in Almere gaat niet door. Dat laat de organisatie weten in een bericht op haar website. De vakbeurs wordt verplaatst naar juni 2021. Naar verwachting vindt deze editie eveneens plaats op de locatie Nobelhorst in Almere.

24 maart 2020: Grassland & Muck 2020 is afgelast
De Engelse vakbeurs Grassland & Muck gaat niet door. De beurs zou plaatsvinden op 20 en 21 mei 2020 in Warwickshire. De beursorganisatie heeft nog geen nieuwe datum bekend gemaakt.

23 maart 2020: Claas schroeft productie terug
Machinefabrikant Claas schroeft deze week de productie in de fabriek in het Duitse Harsewinkel terug. Aan het einde van deze week stopt de productie tot 17 april 2020. In de fabriek in Frankrijk werden er vorige week al minder machines geproduceerd.

23 maart 2020: Agco neemt maatregelen
Agco, het moederbedrijf van Fendt, Massey Ferguson en Valtra, produceert eveneens minder machines in verschillende fabrieksvestigingen in Europa. De reden is het tekort aan materialen en de gebrekkige levering. Agco verwacht dat zij komende periode de productie op meer locaties moeten onderbreken.

23 maart 2020: TKD staat op losse schroeven
De TKD (Technische Kontakt Dagen) in Almere staat op losse schroeven. De beurs vindt plaats van 11 t/m 13 juni 2020 in Almere, maar of dat doorgaat is nog onzeker. Uiterlijk 10 april neemt de organisatie een besluit.

21 maart 2020: Amazone staakt demotour
Amazone zou een demotour doen met de Black Pantera, een zwarte uitvoering van haar Pantera zelfrijdende veldspuit die zij al lieten zien op Agritechnica. Tijdens de 6.000 km lange demotour zou de machine door 11 landen rijden. De speciale spuitmachine, waarvan er maar één gebouwd is, blijft voorlopig bij een dealer in Duitsland staan.

20 maart 2020: CNH Industrial sluit fabrieken voor twee weken
In een persbericht kondigt CNH Industrial aan haar fabrieken voor twee weken te sluiten. Dat geldt niet alleen voor de fabrieken waar zij landbouwmachines bouwen. Ook in de fabrieken waar men bouwmachines, commerciële en speciale voertuigen bouwen, zet de fabrikant de productie op een klein pitje.

20 maart 2020: Vakbeurs Techagro verplaatst naar volgend jaar
De tweejaarlijkse techniekbeurs Techagro in Brno zou dit voorjaar plaatsvinden van 31 maart tot en met 4 april. De beursorganisatie heeft gekozen Techagro met maar liefst een jaar uit te stellen, tot de lente van 2021.

19 maart 2020: Ook Kuhn legt productie stil
De fabrieken van Kuhn zijn gesloten. Bucher Industries, het moederbedrijf van Kuhn, wil niet dat de gezondheid en veiligheid van haar werknemers in gevaar komen. De productie ligt zeker tot 1 april 2020 stil.

19 maart 2020: JCB legt productie stil
Machinefabrikant JCB legt vandaag de productie in al zijn productievestigingen in het Verenigd Koninkrijk stil omdat de vraag naar machines door de Coronavirus-pandemie drastisch gedaald is. Het bedrijf stopt de productie voor de rest van deze en volgende week in de negen productievestigingen in Staffordshire, Derbyshire en Wrexham.

18 maart 2020: Vakbeurs Forst Live verplaatst naar volgend jaar
Forst Live, de Duitse vakbeurs over techniek in de bosbouw,  is verschoven naar 16 tot en met 18 april 2021. De beurs wordt tegelijk georganiseerd met het evenement Wild und Fisch in Messe Offenburg-Ortenau.

17 maart 2020: Manitou stopt haar productie-activiteiten
Verreikerfabrikant Manitou legt haar werkzaamheden in de Franse fabriek stil. De fabriek zal zeker tot eind maart dicht zijn.

16 maart 2020: CNH neemt maatregelen
CNH Industrial sluit tijdelijk de Italiaanse productielocaties in Brescia, Suzzara, Piacenza en San Mauro Torinese. In totaal tellen die locaties 4.000 medewerkers. Tijdens de sluiting worden alle werkruimtes grondig ontsmet en gereinigd.

14 maart 2020: Lindner biedt virtuele fabrieksrondleiding aan
De Oostenrijkse trekkerbouwer Lindner heeft haar fabriekstentoonstelling afgelast. De tentoonstelling zou plaatsvinden van 19 tot 22 maart. Wil je de fabriek alsnog van binnen zien, dan kun je een virtuele rondleiding volgen via de website en de Facebookpagina van de fabrikant. Verder heeft het concern laten weten dat het de productie stillegt van 30 maart tot 13 april. David Lindner: “We hopen op 14 april weer aan de slag te kunnen. Het productievolume wordt tot half mei wel 15 procent lager dan normaal gesproken.”

10 maart 2020: Agco neemt maatregelen
Landbouwmachinebouwer Agco heeft een fabriek in China. Francesco Murro, hoofd communicatie voor onder meer Europa en het Midden-Oosten, geeft aan dat in de fabriek in China alle maatregelen die de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO en de lokale overheid voorschrijft, worden genomen. Zo dragen de werknemers maskers, schudden geen handen meer en wassen hun handen regelmatig. Daarnaast mogen de Agco-werknemers niet meer naar China, Italië en andere besmette gebieden reizen.

10 maart 2020: Krone Hausmesse gaat niet door 
De huisshow van het landbouwmechanisatiebedrijf Krone in het Duitse Spelle is afgelast. Dit evenement stond gepland voor 13 tot en met 15 maart.

5 maart 2020: Bouw & Agri Vakdagen verplaatst naar oktober
De Bouw & Agri Vakdagen in Ede wordt vanwege de uitbraak van het Corona-virus verplaatst naar oktober, dat meldt de organisatie. De beurs zou plaatsvinden van 18 t/m 21 maart 2020, maar is verplaatst naar 7 t/m 9 oktober 2020. 

18 februari 2020: JCB komt onderdelen tekort
JCB is van plan het productieniveau van zijn fabrieken te verlagen als gevolg van het verwachte onderdelentekort van de Chinese leveranciers die zijn getroffen door de uitbraak van het virus. 25 procent van de Chinese leveranciers van JCB zijn gesloten.

Interessant? Deel dit via:
Facebook Twitter LinkedIn Email
Stuur mij maandelijks Mechaman bedrijfsnieuws
E-mail:

Geef een reactie