Favoriet

Trekkers

Boete voor John Deere na ongeluk met hakselaar

Landbouwmachinefabrikant John Deere moet 470.000 euro betalen aan een jonge man, Denis Scollard uit het Engelse Limerick, nadat hij ernstig gewond is geraakt toen hij probeerde een verstopping in een hakselaar te verwijderen.

Drie rechters hebben unaniem besloten dat de schuld van het ongeluk bij John Deere ligt. Volgens de rechters heeft de fabrikant fouten gemaakt in het ontwerp en de productie van de hakselaar, model 6810. De fout in het ontwerp heeft betrekking op de locatie van de opening waardoor verstoppingen verwijderd kunnen worden.

Strijd sinds 1995

De strijd tussen Scollard en John Deere is al in 1995 begonnen. Scollard was toen 22 jaar. Destijds verloor hij bij het ongeluk de vingers van zijn linkerhand nadat hij vast kwam te zitten toen hij gras uit de machine wilde verwijderen.

In eerste instantie heeft Scollard zijn toenmalige werkgever, loonbedrijf Thomas and William Wright, aangeklaagd. Het loonbedrijf klaagde op haar beurt het bedrijf waarvan ze de hakselaar gehuurd had aan. Het verhuurbedrijf eiste van John Deere een schadevergoeding. Toen de Hoge Raad concludeerde dat John Deere aan de eis moest voldoen, ging de fabrikant in hoger beroep. Daarna volgde de uitspraak dat John Deere inderdaad nalatig is geweest en dat de schadevergoeding 430.000 euro bedraagt, plus een vergoeding van de juridische kosten.

(Foto: John Deere)