Favoriet

Bedrijfsnieuws

Lemken boekt zes procent meer omzet in 2013

Lemken sluit het boekjaar 2013 af met een omzet van 363 miljoen euro. Dat is een stijging van zes procent ten opzichte van 2012. Het aantal medewerkers steeg met hetzelfde percentage tot een totaal van 1.144.

De Duitse landbouwmachinebouwer Lemken sluit het boekjaar 2013 af met een omzet van 363 miljoen euro. Dat is een stijging van zes procent ten opzichte van 2012.  Het aantal medewerkers steeg met hetzelfde percentage tot een totaal van 1.144.

“De positieve ontwikkeling berust op de goede inkomenssituatie van de landbouwers en loonwerkers. Zij investeren in professionele landbouwmachines om hun bedrijven toekomstbestendig te maken”, constateert Anthony van der Ley, directeur van Lemken. Dat geldt met name voor de Duitse thuismarkt, waar familiebedrijven een inkomensstijging van 11 procent zagen. Maar ook de vraag op de buitenlandse markten ontwikkelde zich volgens Lemken goed. In de belangrijke agrarische markt Frankrijk werd een stijging van 20 procent bereikt, terwijl Lemken in het Verenigd Koninkrijk 45 procent meer omzet bereikte. De totale export van Lemken bleef met 72 procent nagenoeg constant.

50 miljoen investeren

Met het oog op verdere groei is Lemken van plan meer dan 50 miljoen euro te investeren, verdeeld over vijf jaar. Meer productie- en ondersteunende faciliteiten zullen de capaciteit voor productie en montage vergroten. Ook wordt begin 2014 begonnen met de bouw van de nieuwe fabriek voor ontwikkelingsactiviteiten. Hierin wordt het flink toegenomen aantal ingenieurs en de proefhal ondergebracht.

Voor 2014 verwacht Van der Ley eenzelfde hoog omzetniveau. Grondslag daarvoor zijn de weliswaar licht teruglopende, maar nog steeds hoge producentenprijzen voor landbouwproducten. Voor de ingenieurs van Lemken vormt de verdere ontwikkeling van de nieuwe precisiezaaimachine het meest ambitieuze project voor 2014. Daarnaast komen de nieuwe compact-schijveneg Rubin 12, de cultivator Karat met halfgedragen transportframe en de rotorkopeg Zirkon 12K op de markt.