Favoriet

Bedrijfsnieuws

Case New Holland Zedelgem zes weken dicht

De fabriek van Case New Holland in het Belgische Zedelgem gaat van 26 november tot 9 januari dicht. De situatie in Oekraine en Rusland is daar debet aan. Het aantal bestelde machines dat door de importban niet geleverd kan worden komt overeen met de maandcapaciteit van de fabriek in Zedelgem.

In de fabriek in België worden voornamelijk maaidorsers gebouwd. Er rollen jaarlijks zo’n 3.300 rotor- en schudderdorsers van de band. “We moeten schakelen”, begint CNH-directeur Egide Vandevelde. “Oekraïne heeft 300 machines besteld, maar we hebben er maar 150 kunnen leveren. Voor Rusland is dat aantal 50. Dat betekent 200 machines die we niet hebben kunnen leveren, waardoor we nu de voorraad terug moeten schroeven.”

Bij CNH in Zedelgem werken 2.000 mensen. “Normaal gesproken hebben onze werknemers aan het eind van het jaar twee weken verlof. Daar komen nu vier bij”, vertelt Vandevelde over de gevolgen voor de werknemers. Na zes weken wordt de productie weer opgestart. “Maar dat zal niet op volle capaciteit zijn. We moeten rekening blijven houden met de situatie in het Oosten. Het is nu al duidelijk dat 2015 geen topjaar zal worden.”

De situatie in de landbouwsector is voor fabrikanten alles behalve goed. Volgens de Europese brancheorganisatie voor de mechanisatiesector, CEMA, verwacht meer dan de helft van alle fabrikanten een omzetdaling. Vandevelde ziet juist daarom wel kansen: “In dergelijke situaties zie je vaak dat kleinere bedrijven worden opgenomen in grote organisaties. Er zijn ontwikkelingen gaande, maar meer kan ik er niet over zeggen.”