Favoriet

Bedrijfsnieuws

Omzet van Lemken daalt 5 procent

De omzet van de Duitse fabrikant van grondbewerkingswerktuigen, zaaimachines en landbouwspuiten Lemken is vorig jaar met 5 procent teruggelopen tot 345 miljoen euro. In 2013 realiseerde het concern een recordomzet van 363 miljoen euro.

De omzet van de Duitse fabrikant van grondbewerkingswerktuigen, zaaimachines en landbouwspuiten, Lemken, is vorig jaar met 5 procent teruggelopen tot 345 miljoen euro. In 2013 realiseerde het concern een recordomzet vanĀ 363 miljoen euro.

Na drie opeenvolgende jaren waarin de omzet telkens toenam, heeft 2014 ‘een beetje afkoeling gebracht’, schrijft het bedrijf in een persverklaring. De Nederlandse topman van Lemken, Anthony van de Lely, is tevreden. “We hebben ons, ondanks de politieke crisissen goed staande gehouden en we hebben onze marktpositie zelfs kunnen uitbouwen.”

Vooral in Oost-Europa en Frankrijk liep de omzet terug, in thuisland Duitsland bleef de omzet op peil. Als gevolg hiervan liep het exportaandeel van Lemken met 2 procentpunten terug tot 70 procent.

Onzekerheden

Voor dit jaar verwacht Lemken opnieuw een licht dalende omzet. Dit met het oog op de (economische) onzekerheden in landen waarin Lemken actief is. Maar omdat de fundamentele marktfactoren positief zijn, houdt de Duitse machinebouwer vast aan de investeringsplannen die eerder zijn aangekondigd.

In 2014 investeerde Lemken 22 miljoen euro in uitbreiding van de productie. Daarnaast biedt het concern wereldwijd werk aan 1.277 mensen. Dat zijn er 139 meer dan in 2013.