Favoriet

Bedrijven

Minder omzet in landbouwmachines en trekkers

VDMA, de Duitse brancheorganisatie voor de technische sector, verwacht dat de wereldwijde omzet voortkomend uit landbouwmachines en trekkers in 2015 niet hoger zal zijn dan 91 miljard euro en daarmee zo’n 10 procent lager dan in 2014.

Vooral in Noord-Amerika en Europa is de stemming sober. Een van de twee ondernemingen in deze werelddelen zegt ontevreden te zijn. Sinds 2009 is de wereldmarkt enorm gegroeid. Het hoogtepunt lag in 2013 en zakt in 2015 voor het tweede jaar op rij af. CEMA, de overkoepelende organisatie van Europese brancheorganisaties voor de landbouwmechanisatie, voorspelde al een matig jaar voor de Europese sector.

Verzadigde markt

Noord-Amerika en de EU zijn samen goed voor de helft van de wereldwijde omzet uit trekkers en landbouwmachines. Doordat de laatste drie jaar veel  geïnvesteerd is, heeft men nu te maken met een verzadigde markt. Ook de lagere prijzen ziet de VDMA als een oorzaak van de verlaagde investeringsniveau. In de eerste helft van 2015 was dat niveau soms 20 procent lager.

Groei

Ook in Zuid-Amerika en Oost Europa groeit de omzet niet. Door importbeperkingen is ook de Russische markt een zeer moeizame, stelt de VDMA. Groei s er in China, Japan en Turkije.