Favoriet

Bedrijfsnieuws

Pols stopt met import Zetor

Pols Zuidland heeft naar eigen zeggen ‘de opgave voor de distributie van trekkers en onderdelen teruggegeven’ aan de fabriek in Tsjechië. Het bedrijf stopt dus met de import van Zetor in de Benelux.

Pols Zuidland heeft naar eigen zeggen ‘de opgave voor de distributie van Zetor-trekkers en -onderdelen teruggegeven’ aan de fabriek in Tsjechië. Het bedrijf stopt dus met de import van Zetor in de Benelux.

Fabrikant Zetor is ondertussen zelf op zoek naar een nieuw distributiekanaal. Zolang die nieuwe importeur niet is gevonden blijft Pols importeur van het trekkermerk.

Exclusiviteit

Volgens Marc Reuter, verkoopleider bij Pols Zuidland, bleef de verkoop van Zetor in de Benelux achter bij de verwachtingen van Pols. De belangrijkste oorzaak daarvan is volgens hem te vinden in het dealernetwerk. Zetor is bij de meeste dealers namelijk het ’tweede’ trekkermerk. Deze dealers voeren immers nog een merk en verkopen daarvan ook meer trekkers. De fabrikanten en importeurs van dat ‘eerste’ trekkermerk claimen echter exclusiviteit. Dealers moeten dus kleur bekennen en kiezen dan ook vaak voor het voor hen belangrijkere merk. Daardoor viel Zetor tussen wal en schip. “Uitbreiden met Zetor is te zwaar gebleken”, aldus Reuter. De trekkers die op voorraad staan bij Pols ‘gaan in de uitverkoop’.

Slootsmid Trading

Pols Zuidland importeert Zetor sinds september 2013. Het nam toen de import over van Slootsmid Trading in Goor. Dat bedrijf raakte het importeurschap kwijt onder meer vanwege meningsverschillen over kwaliteit. De afgelopen twee jaar verkocht Pols ongeveer 40 Zetors in Nederland en België.