Favoriet

Bedrijven

Stemming mechanisatiesector loopt uiteen

De stemming in de Europese mechanisatiesector is of pessimistisch, of optimistisch. En het verschil tussen die uitersten lijkt steeds groter te worden. Dat meldt de CEMA, de brancheorganisatie voor de Europese mechanisatiesector.

Doorgaans zijn juli en augustus rustige maanden in de mechanisatiesector. Dat is volgens de CEMA dit jaar anders. In tegenstelling tot vorig jaar is de omzet en de orderintake de afgelopen maand toch flink gedaald. In vergelijking met juli 2014 zijn zowel de omzet als de orderintake dit jaar met 5 tot 7 procent gedaald.

Veel beter of veel slechter

De algemene stemming is ondanks de ongunstige resultaten vrijwel onveranderd. Het feit dat het gat tussen optimisten en pessimisten groter wordt, zou betekenen dat er momenteel bedrijven zijn die het veel beter doen dan normaal en dat er tegelijkertijd bedrijven zijn die het veel slechter doen dan normaal gesproken.

De laatste maanden is de stemming in Duitsland minder goed dan in 2014. Drie op de vier Duitse bedrijven denkt in de komende zes maanden aan omzet te verliezen. Reden daarvoor zijn de slechte vooruitzichten op de Oost-Europese markten. Duitsland is niet het enige land waarvoor de vooruitzichten ongunstig zijn. Volgens CEMA is er geen enkel Europees land waarin de mechanisatiesector de omzet ziet stijgen de komende maanden. Desalniettemin zal de omzetdaling in Spanje, Zwitserland, Italiƫ en Frankrijk beperkt blijven, aldus de CEMA.