Favoriet

Bedrijfsnieuws

Kubota opent Europese trekkerfabriek

Het Japanse Kubota, fabrikant van ondermeer landbouwmachines en trekkers, opende gisteren zijn Europese trekkerfabriek in het Noord-Franse Bierne. Hier zal het de nieuwe M7001 serie assembleren.

Kubota investeerde ruim 40 miljoen in de fabriek met een totale oppervlakte van 115.000 vierkante meter. Daarvan wordt 37.000 vierkante meter in beslag genomen door gebouwen. Naar verwachting kan de fabriek met de huidige productielijn en bij het werken met een ploeg jaarlijks zo’n 3.000 trekkers bouwen. Kubota verwacht dat aantal in 2017 al te kunnen halen. De helft van de geproduceerde trekkers is voor de Europese markt, de andere helft wil Kubota verschepen naar Japan, AustraliĆ« (z’n 500 stuks) en Noord-Amerika (1.000 stuks). Dat de haven van Duinkerken op 10 km afstand van de fabriek ligt was dan ook een van Kubota’s belangrijkste redenen om voor Bierne te kiezen in plaats andere locaties die het bedrijf op het oog had in Duitsland of Nederland.

21 minuten

Momenteel werken er 150 mensen in de tot fabriek omgebouwde overslag en distributiehallen langs de snelweg van Duinkerken naar Lille. Zij bouwen nu nog ieder twee tot drie uur een trekker. Dat is weinig. Eind dit jaar moet er echter al iedere 21 minuten een trekker van de band rollen. Dan zullen er ook zo’n 200 medewerkers in de fabriek aan de slag zijn. Dan nog is er ruimte voor een tweede productlijn. Of Kubota in deze fabriek ook trekkers met een lager of juist hoger motorvermogen zal bouwen, wil het nog niet kwijt.