Favoriet

Achtergrond

CEMA: Diepste punt machineverkoop bereikt

In bijna alle productgroepen op bijna alle Europese markten is het diepste punt van de machineverkoop bereikt. Dat meldt brancheorganisatie CEMA. De organisatie verwacht dat in 2016 de markt in veel landen weer wat gaat aantrekken.

Met name de mechanisatiebranches in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben dit jaar te maken met een resultaat dat beduidend lager is dan vorig jaar. Daar is het verschil ten opzichte van 2014 respectievelijk -10, -11 en -15 procent. De Italiaanse mechanisatiesector krijgt het met een overall verkoopdaling van 4 procent minder zwaar te verduren dan vooraf verwacht. Positief puntje is Spanje, daar verwacht men een stijging van 6 procent.

Vraag naar hakselaars

Gekeken naar de verschillende machinetypes, is de categorie Hakselaars de enige productgroep waarnaar de vraag stijgt, met 2,8 procent. Voor alle andere machinegroepen geldt een daling. In de eerste negen maanden van 2015 is het aantal nieuw geregistreerde trekkers ten opzichte van 2014 gedaald met 7,3 procent. De CEMA meldt dat aan het einde van dit jaar de trekkerverkoop met 7,1 procent achterblijft op vorig jaar. En als het gaat om trekkerverkoop lijkt Spanje een uitzondering. Daar ligt het verkoopniveau op hetzelfde niveau als vorig jaar en verwacht wordt dat die stabiliteit ook in 2016 standhoudt.

De maaiers hebben het zwaar dit jaar. Onder de streep zal er eind december -10 procent staan als het gaat om de verkoop van nieuwe machines. Alleen in Turkije en, wederom, in Spanje is de markt voor maaiers stabiel.

Balenpersen

Dit jaar is ook niet de allerbeste voor de balenpersen. De CEMA meldt dat er een daling wordt verwacht van 8,7 procent. Met name in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gaat het de balenpersfabrikanten dit jaar niet voor wind. In Italië lijken de verkoopcijfers minder slecht uit te vallen.

De markt voor veldspuiten is evenmin positief. Met een verkoopdaling van 6 procent, met name in Duitsland en België, hopen fabrikanten op een verbetering in 2016. Volgens de CEMA moet dat goed komen, want in de meeste landen wordt er voor volgend jaar een stijging in de vraag verwacht. Overigens gaat het met de veldspuiten in Spanje en Nederland helemaal niet slecht, er is volgens de CEMA zelfs sprake van een groeimarkt.