Favoriet

Akkerbouw

Kubota werktuigen in drie stappen naar Nederland

De Japanse machinebouwer Kubota zal de werktuigen van het dochterbedrijf Kverneland in drie stappen naar de Nederlandse dealers brengen. Eerst komen de eenvoudige machines: maaiers, schudders, harken, strohakselaars en balenpersen en eenvoudige kunstmestsstrooiers.

Kubota Nederland heeft de oranje gekleurde machines – die in Nederland al onder de Kverneland of Vicon merknaam worden verkocht – vorige week aan hun 18 Nederlandse dealers laten zien. In september kan het grote publiek deze machines tijdens Agro Techniek Holland aanschouwen. Dan is het ook al tijd voor de tweede stap. Kubota zal dan de grondbewerkingsmachines, perswikkelcombinaties en pneumatische zaaimachines introduceren. Met een beetje geluk kan het grote publiek die machines ook al tijdens ATH zien. De derde fase volgt in februari 2017. Dan zal Kubota de meest ingewikkelde machines, die de meeste uitleg en hoogste niveau van service, nodig hebben introduceren. Het gaat dan om de veldspuiten, weegstrooiers, ploegen en gps-systemen en andere elektronica.

Werktuigen moeten passen

Overigens zijn niet alle Kverneland en Vicon-machines in Kubota kleuren leverbaar. Het Japanse Kubota stelt namelijk uitdrukkelijk dat de machines die het onder eigen merknaam verkoopt moeten passen bij de trekkers die het bedrijf bouwt. Vraagt een machine meer dan 180 pk motorvermogen? Dan past hij nog niet in het Kubota-pakket. Het trekkerprogramma gaat immers niet verder dan 170 pk. Maar Kubota gaat nog verder. Is een vol geladen kunstmeststrooier zo zwaar dat de trekker zonder frontgewicht van de grond komt? Ook dan komt de kunstmeststrooier niet in het Kubota-programma.

Drie merken

Kverneland Benelux levert de Kubota-machines aan de Kubota-dealers op dezelfde manier waarop het machines levert aan Deutz-Fahr dealers maar ook aan Vicon en Kverneland-dealers.