De vraag naar akkerbouwmachines in Europa is in het afgelopen jaar afgenomen. Dat meldt de CEMA, de Europese brancheorganisatie voor de mechanisatiesector. In totaal kromp de markt voor akkerbouwmachines met 14 procent.

In 2015 is in Europa voor 3,09 miljard euro aan akkerbouwmachines verhandeld. Volgens de CEMA zal dat in 2016 nog eens dalen met 11 procent. Volgens Philp Nonnenmacher, CEMA-coördinator van de betreffende productgroep, is het lage inkomen van de akkerbouwers debet aan de dalende vraag. “Echter, de daling volgt op een verkooppiek in 2013. Het huidige verkoopniveau ligt nog binnen het gemiddelde van de afgelopen acht jaar”, vertelt Nonnenmacher.

De verkoop van veldspuiten, kunstmeststrooiers en zaaimachines is in 2015 met 12 procent gedaald. Machines voor bodembewerking deden het met een verkoopdaling van 16 procent nog iets slechter. Volgens de CEMA zal de trend zich enigszins omkeren. Voor de bodembewerkingsmachines wordt een daling van vier procent verwacht. De vraag naar veldspuiten, kunstmeststrooiers en zaaimachines zal verder dalen tot 19 procent.