Favoriet

Akkerbouw

Minder maaidorsers in Duitsland

Duitse boeren en loonwerkers hebben het afgelopen jaar 1.500 maaidorsers gekocht. Dat is 20 procent minder dan vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van de Duitse koepelorganisatie VDMA.

VDMA-directeur Bernd Scherer is niet tevreden over het resultaat. Waar andere landen in Europa al langer geconfronteerd werden met dalende verkoopcijfers voor maaidorsers, bleven de verkopen in Duitsland juist op peil. Nu lijkt de Duitse markt de internationale trend te volgen.

De verkoop van maaidorsers daalde met 20 procent en daarmee lagen de verkopen aanzienlijk lager dan het niveau van voorgaande jaren. Ook de markt voor rondebalenpersen daalde met ongeveer 7 procent.

Grootpakpersen

Alleen een relatief klein segment, dat van de grootpakpersen, biedt een sprankje hoop. Met een groei van 16 procent is de groei nu al voor het tweede jaar op rij aanzienlijk. Volgens Scherer kiezen degenen die investeren voor grote en efficiƫnte machines.

Opmerkelijk is de verwachting van Scherer dat juist melkveehouders op de middellange termijn nieuwe machines zullen aanschaffen. Volgens hem zijn in deze sector de eerste tekenen van herstel al zichtbaar.