Favoriet

Akkerbouw

Grote Kubota-maaidorser komt er voorlopig niet

Machinebouwer Kubota zal voorlopig geen maaidorser ontwikkelen voor de Europese of Amerikaanse markt. Dat antwoord Nobuyuki Ushii, president van Kubota Europe op vragen van LandbouwMechanisatie.

“Kubota bouwt al maaidorsers in China en Thailand en met een maximumvermogen van 140 pk voor de Aziatische rijstboeren”, zegt Ushii. “Daardoor heeft Kubota veel ervaring en know-how op het gebied van oogstmachines. Die techniek kan zich doorontwikkelen tot een moderne maaidorser, maar tot nu toe heeft Kubota geen concrete plannen om een maaidorser te ontwikkelen voor de Europese of de Verenigde Staten.”

Overname

Tevens geeft Ushii aan dat Kubota de trekkerpogramma stap voor stap uit te breiden. Hoewel het voor de hand ligt dat het bedrijf trekkers met meer dan 170 pk zal ontwikkelen wil Ushii zich niet op een tijdschema vastpinnen. Wel geeft hij aan dat Kubota niet alleen trekkers zal ontwikkelen in de hoge vermogensklassse maar ook in andere marktsegmenten. Om het pakket van Kubota landbouwmachines nog verder uit te breiden blijft het bedrijf onverminderd geinteresseerd in de overname van andere landbouwmachinefabrikanten zo bleek tijdens een online-persconferentie.

10 procent marktaandeel

Ondertussen ligt het marktaandeel van Kubota-trekkers in Europa op zes procent. In 2013, een jaar na de overname van Kverneland, was dat nog 3 procent. In 2019 wil Kubota een marktaandeel van 10 procent halen. Kubota investeerde tussen 2012 en 2016 1 miljard dollar in zijn landbouwtak. Daarvan werd vorig jaar voor 50 miljoen een fabriek in het Franse Bierne opgestart. Jaarlijks produceert die fabriek 3.000 trekkers uit de M7001-serie. De helft van deze trekkers blijft in Europa. De rest gaat naar Noord-Amerika, Japan en Australiƫ.