Favoriet

Bedrijfsnieuws

Opvallende plus in Duitse trekkerverkoop

De Duitse trekkerverkopen gaven in september een opvallende stijging te zien. Die kwam grotendeels voor rekening van de klasse 56 tot 130 kW (75 tot 175 pk). Stage 3B-motoren met dat vermogen mogen sinds 1 oktober niet meer door de fabrieken verkocht worden.

De verkopen lagen in september met 3.483 eenheden maar liefst 89% boven september 2015 toen er 1.840 trekkers verkocht werden. Dit betekent echter niet dat al die trekkers een eindgebruiker (boer of loonwerker) als koper hebben. Via de zogenoemde ‘Tageszulassung’ staan de meeste trekkers nu bij dealers die hun best moeten doen van al die extra paardenkrachten af te komen.┬áCase-IH/Steyr deed over de eerste negen maanden van dit jaar prima zaken in Duitsland met een aandeel van 9,5% tegenover 7,8% in dezelfde periode van vorig jaar.

Uitloopperiode

Dat een fabrikanten eind september nog de laatste trekkers met Stage 3B kon uitleveren, terwijl die eisen (zie LandbouwMechanisatie 11/16) al in januari 2012 ingingen, heeft te maken met de zogenoemde uitloopperiode. Motoren die al voor die datum gekocht of besteld waren, mochten nog ingebouwd worden. Dat mag dus nu niet meer. Boer en loonwerker kunnen echter nog steeds zo’n 3B-trekker kopen van de voorraad die bij dealers staat.