Favoriet

Bedrijfsnieuws

Agco koopt oogstdivisie Lely

Agco en Lely hebben vandaag een principeakkoord bereikt waarin Agco de oogstdivisie van Lely overneemt. In het laatste kwartaal van 2017 denkt Agco de overname af te ronden.

Onder het Agco-concern vallen onder andere Valtra, Massey Ferguson, Fendt en ook Fella. De Fella-hooibouwmachines worden sinds enige tijd ook onder de merken Fendt en Massey Ferguson verkocht. Fendt ontwikkelde in 2015 zelf een combiwagen.

Agco versterkt full line strategie

Martin Richenhagen, Agco’s CEO, zegt in de het persbericht het volgende: “De integratie van de hooibouw- en oogsttechniek van Lely maakt Agco sterker als full-liner.”

Lely’s CEO Alexander van der Lely licht toe: “Lely is voornemens zich geheel te richten op haar rol als innovator op het terrein van robotisering, sensor- en datasystemen voor in het melkveebedrijf.” Verder schrijft Lely dat de keuze om enkel verder te gaan met de divisie ‘Dairy’ en ‘Forage’ af te stoten voortkomt uit een strategische heroriëntatie.

Werkgelegenheid

Verder schrijft Lely dat de hooibouwmachines, die in Maassluis worden gebouwd, overlappen met Agco’s assortiment, ofwel de Fella-producten. Daarom zal de bouw van deze Lely-producten in Maassluis na de overname worden afgebouwd en waarschijnlijk stoppen per 31 maart 2018. Lely zal 95 medewerkers tijdelijk detacheren bij Agco. Agco wordt eigenaar van de fabrieken in Wolfenbüttel (balenpersen) en Waldstetten (opraapwagens), beide in Duitsland. De medewerkers aldaar komen bij Agco in dienst. Desalniettemin laat Lely weten dat de overname uiteindelijk banen gaat kosten, zo’n 200 waarvan 100 op het hoofdkantoor in Maassluis. Lely belooft een goed sociaal plan.

Omzet

De netto-omzet van Agco was in 2016 7,4 miljard Amerikaanse dollars. Lely boekte in 2016 een omzet van 502 miljoen euro.