Favoriet

Achtergrond

John Deere vijfde bank in agrarisch Amerika

Machinefabrikant John Deere verstrekt steeds meer krediet. Ondertussen is het bedrijf zo groot dat het zich volgens de American Bankers Association nummer vijf is in het rijtje van banken dat het meeste geld aan de boeren in de Verenigde Staten verstrekt, zo melden Amerikaanse media.

Noord-Amerikaanse boeren krijgen niet alleen langlopende leningen voor hun machines van John Deere, maar ook kort krediet om zaaizaad en pootgoed en  gewasbeschermingsmiddelen te kopen. Hoewel de omzet van de landbouwmachines van het merk, in de Verenigde Staten met zo’n 37 procent sinds 2013 daalt, stijgt het aantal leningen. Kort krediet steeg met 38 procent sinds 2015. Financing maakte een derde uit van het netto inkomen van John Deere in 2016. In 2013 was dat nog maar 16 procent. Begin 2017 had de bank van John Deere, John Deere Credit, 2,2 miljard dollar uit staan. Dat is net iets minder dan de nummer vier op het lijstje van de banken die geld lenen aan de Amerikaanse boeren. De Bank of America heeft 2,6 miljard dollar uitgeleend.

Hogere marge

Het zorgt ervoor dat Noord-Amerikaanse boeren afhankelijker worden van de machinebouwer, schrijft Wall Street Journal. Zeker nu de prijzen van de gewassen en producten laag zijn. Terugbetalen van schulden is lastig en een nieuwe lening afsluiten lijkt de enige oplossing. Omdat veel banken kieskeurig worden en niet graag investeren in boerenbedrijven, zit er niets anders op dan weer bij John Deere aan te kloppen. Basf bijvoorbeeld biedt ook financiering van gewasbeschermingsbeschermingsmiddelen aan, maar alleen via John Deere. Deere verdient er goed op. De marge op financiële producten bedroeg in 2016 16 procent, op machines zat 4,5 procent marge, aldus Dow Jones Agri. Zolang de boeren dat kunnen terug betalen tenminste. Maar Deere ziet geen problemen. Er is immers voldoende onderpand.