Favoriet

Bedrijfsnieuws

Mechanisatiesector blijft goed gestemd

Hoewel de positieve voorspellingen voor de nabije toekomst iets getemperd zijn, blijft de stemming in de Europese mechanisatiesector goed. Dat blijkt uit de Business Barometer van de CEMA, de Europese brancheorganisatie voor de mechanisatiesector.

De trekkerfabrikanten geven aan iets minder euforisch te zijn dan in de afgelopen maanden. De omzet- en orderverwachting ligt onder het sectorgemiddelde. De bouwers van oogstmachines zijn voor het eerst sinds dit jaar positiever gestemd dan de rest van de mechanisatiebranche.

Rondje Europa

Het grootste deel van de Europese machinefabrikanten voorziet een omzetstijging in de komende zes maanden. In tegenstelling tot eerdere Barometers behoort Duitsland nu tot een van de landen met een positief vooruitzicht. Als het gaat om alleen de trekkermarkt dan vinden we Duitsland in de middenmoot als het gaat om orders en omzet. In Polen hebben de machinefabrikanten getuige de Business Barometer niks te klagen. In alle segmenten doen de Polen het naar eigen zeggen goed. Onze zuiderburen lijken uit een dal te komen. De Belgen herstellen volgens de Barometer na een lange periode van tegenvallende omzetverwachting en orderintakes. In het zuiden van Europa zijn de gevoelens gemixt. De Italiaanse machinebouwers geven aan het lastiger te hebben dan in de afgelopen maanden. De Spanjaarden presteren stabiel.

Omzetverwachting

Het aantal bedrijven dat voor de komende zes maanden een omzetstijging verwacht is licht gedaald. Dacht in augustus nog 66 procent aan een omzetstijging, in de afgelopen maand was dat 57 procent. Daarentegen is het aantal bedrijven dat tevreden is met de huidige gang van zaken gegroeid van 48 naar 54 procent.