De Europese organisatie van landbouwmachinefabrikanten, Cema, is bezorgd over de naderende Brexit. Het uittreden van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zou ondermeer nadelig zijn voor de Engelse machinemarkt en voor de inkomens van boeren en loonwerkers in zowel Groot-Brittannië als Europa.

Volgens Cema zou er zo snel mogelijk een handelsovereenkomst moeten komen tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa. Die overeenkomst moet zorgen dat er geen im- en exporttarieven geheven worden tussen Europa en Groot-Brittannië. Ook zou de inklaring van machines bij de douane zo eenvoudig mogelijk moeten zijn.

Gelijke regels

Tegelijkertijd zouden technische reglementen voor zowel de fabrikanten in het VK als Europa gelijk moeten zijn. “In de Europese Unie zorgen drie regels voor 85 tot 90 procent van de kosten van alle regulerende maatregelen. En die hebben allemaal een negatieve impact op de productiviteit.” Wat Cema betreft moeten alle emissie-eisen voor het VK  ook de toekomst gelijk zijn aan die van de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Directe betalingen

Ook hoopt Cema dat er een goed alternatief komt voor de directe steun die de boeren in het Verenigd Koninkrijk van de Europese Unie krijgt. “Die directe betalingen nemen nu 62 procent van het inkomen voor hun rekening”, aldus Cema.