Favoriet

Bedrijfsnieuws

Mechanisatiesector blijft positief

De stemming in de Europese mechanisatiesector blijft positief. Dat blijkt uit de Business Barometer van de CEMA. De huidige gang van zaken is volgens de meeste fabrikanten goed, al is een aantal landen de piek voorbij.De tendens in de trekkermarkt ligt iets onder het gemiddelde. Fabrikanten van machines voor de akkerbouw laten weten dat de orderintake wat lager dan gemiddeld is. De producenten van machines voor de veehouderij zijn positief gestemd en maken zich geenszins zorgen over de melkprijzen.

Omzet

Voor de komende zes maanden verwacht het grootste deel van de fabrikanten een stijging van de omzet. In januari 2018 is het Nederland dat de ranglijst van verwachtingen aanvoert. De euforische stemming in Polen is weggezakt. In Scandinaviƫ hebben de fabrikanten gemerkt dat ze de vruchten van de zogeheten upswing in het najaar van 2017 al hebben geplukt, daar is de stemming ietwat gematigd. En net als in de laatste maand van vorig jaar heeft de Spaanse mechanisatiebranche het nog altijd zwaar.

Huidige gang van zaken

Over het algemeen vinden Europese fabrikanten de huidige gang van zaken bevredigend. Een handjevol geeft aan dat het boven verwachting goed gaat. Zeven procent van de fabrikanten geeft aan dat de markt zeker moet aantrekken om de goede resultaten nog in het zicht te houden.

Personeel

Voor de vaste werknemers in de sector verandert er de komende tijd niet veel. 70 procent van de fabrikanten geeft aan niets te wijzigen aan het personeelsbestand. 26 procent voorziet een toename van het aantal werknemers, slechts vier procent kan het de komende tijd met minder werknemers af. Voor de tijdelijke werknemers ziet het er als het even kan nog beter uit. Ruim dertig procent van de fabrikanten geeft aan meer personeel nodig te hebben. 58 procent zegt niets te veranderen.