Favoriet

Bedrijfsnieuws

Precision Makers stopt met autonome ombouwkits en opbrengstmeting

Precision Makers, onderdeel van Dutch Power Company, stopt met de verkoop van de zogenoemde X-pert pakketten waarmee het een trekker of een zelfrijdende maaier autonoom kan maken. Ook stopt het de verkoop en ontwikkeling van het YieldMaster Pro opbrengstmetingsysteem voor aardappel- en bietenrooiers. De Greenbot blijft.

Doordat fabrikanten als Fendt en John Deere geen inzicht gaven in de elektronica van onder meer hun trekkers en zelfrijdende golfbaanmaaiers, moest de ingenieurs van Precision Makers na een softwareupdate van die fabrikanten regelmatig ook hun besturingssoftware aanpassen. “Iedere keer als de fabrikant een nieuw systeem bedacht of iets veranderde, moesten wij onze systemen aanpassen. Soms kon dat binnen een dag, in het ergste geval stond de trekker een week stil”, zegt Allard Martinet, directeur van Precision Makers. Dat aanpassen kostte Precision Makers teveel ontwikkeltijd en geld.

(tekst gaat door onder de foto)

Service

Het bedrijf zal zich nu toeleggen op het toeleveren van elektronica aan de andere bedrijfsonderdelen van de Dutch Power Company groep, zoals Conver en Herder.¬† Precision Makers blijft de komende jaren service verlenen aan de bestaande klanten. “Maar we ontwikkelen geen nieuwe systemen meer. Bestaande klanten zijn voor tien jaar verzekerd van onderdelen en voor vijf jaar van software updates.” Ook aan het opbrengstmetingssysteem YieldMaster Pro komt een eind. “Als je de focus verlegt, moet je dat ook volledig doen.”

Greenbot blijft

De Greenbot, de robot die Precision Makers bouwt, blijft wel bestaan. Die wordt niet meer verkocht door dealer Vantage Agrometius maar door een nog nader te bepalen bedrijfsonderdeel van Dutch Power Company. “Dat kan Conver zijn, maar ook Herder. Daar zijn we nog niet uit”, aldus Martinet. Precision Makers zal de Greenbot ook verder ontwikkelen. Zo staat er een versie op stapel met een nieuwe motor die aan de nieuwste¬† emissie-eisen voldoet.

(tekst gaat door onder de foto)

Op zoek naar andere aanbieders

Dennis Nijland van Vantage Agrometius, dealer van de Precision Makers producten, is niet blij met de stap van Precision Makers. “We zagen deze producten als de toekomst. Daarom zijn we twee jaar geleden met de verkoop van de Greenbot, de ombouwkits en de opbrengstmetingssystemen begonnen. En dan valt deze beslissing ons behoorlijk tegen.” Nijland geeft aan dat hij op zoek is naar andere aanbieders van autonome systemen. “Trimble (al een van de leveranciers van Vantage Agrometius, red.) is er ook mee bezig.”