Favoriet

Akkerbouw

Amazone koopt schoffeltechniek van Schmotzer

De Duitse landbouwmachinefabrikant Amazone neemt de schoffelmachines van Schmotzer over. Vanaf 1 januari volgend jaar maakt die divisie dus onderdeel uit van Amazone. De naam Schmotzer blijft bestaan.

Schmotzer blijft de machines voor Amazone bouwen in de huidige fabriek in het Dutize Bad Windsheim. Alle medewerkers gaan ook mee de nieuwe onderneming, die de naam Schmotzer Hacktechnik GmbH & Co. KG zal dragen en volledig eigendom is van Amazone. Het bedrijf blijft wel zelfstandig opereren en de schoffelmachines behouden de naam Schmotzer. De huidige directeur Ferdinand Wahl, blijft verbonden aan het bedrijf als adviseur. De spuit- en zaaimachines die Schmotzer bouwt blijven buiten deze overname.

Potentie

De Amazone-directeuren Christian en Justus Dreyer zien de overname als een belangrijke stap in het uitbouwen van het portfolio van Amazone. Schoffeltechniek wordt weer belangrijk menen zij. “Ook buiten de biologische landbouw. Schoffelen heeft ook voordelen voor de bodemstructuur.” Camera’s en stuursystemen zullen er voor zorgen dat een hoge capaciteit gehaald kan worden, zodat ook op gangbare bedrijven de schoffelmachine nog interessanter wordt. “We zien veel potentie. De combinatie van schoffelen met vloeibare bemesting is er een van. Selectieve bespuiting is een andere.”

Niet de eerste

Amazone is niet de eerste landbouwmachinebouwer die een schoffelmachinefabrikant overneemt. Al eerder deden zowel John Deere als Lemken dat.