Favoriet

Akkerbouw

Buhler gaat trekkers bouwen voor Kubota

De in Canada gevestigde fabrikant Buhler, gaat trekkers bouwen voor het Japanse Kubota. Het gaat volgens Buhler om vierwielaangedreven trekkers in klasse vanaf 170 pk.

Buhler bouwt zijn trekkers in Winnipeg en brengt ze onder de naam Versatile op de Noord-Amerikaanse en Russische markt. Onlangs introduceerde het bedrijf de Nemesis-serie, die trekkers omvat van 131 tot 158 kW (175 tot 210 pk) wat ze halen uit een Cummins 6,7 liter motor. De trekkers zijn voorzien van een powershift transmissie en later zullen ze ook een ZF continu variabele transmissie krijgen. Daarnaast zal de serie in een volgende stap worden uitgebreid met trekkers tot 188 kW (250 pk).

Het lijkt er op dat het juist deze trekkers zijn die Buhler, voor 80 procent eigendom van het Russische Rostselmash, nu voor Kubota gaat bouwen. Kubota ontbeert immers juist de trekkers in deze hoge vermogensklasse. Wil het bedrijf in Noord-Amerika, maar ook in Europa in de professionele landbouw doorbreken dan heeft het trekkers in die klasse nodig. De Japanse gigant gaf al langer aan ofwel zelf trekkers in deze vermogensklasse te gaan bouwen, ofwel een fabrikant over te nemen die deze trekkers zou kunnen bouwen. Uiteindelijk is het dus een leveringsovereenkomst geworden.

(tekst gaat verder onder de foto)

OEM-overeenkomst

Volgens het persbericht dat Buhler donderdag verstuurde, gaat het bedrijf namelijk een zogenoemde OEM-overeenkomst aan met Kubota. Daarin is beschreven dat Buhler een trekker ontwikkelt en bouwt op een nieuw platform in de fabriek in het Canadese Winnipeg. Die ontwikkeling begon vijf jaar geleden en de productie van de trekker start meteen. De trekkers zijn in samenwerking met constructeurs van Kubota ontworpen, waarbij met name het gebruiksgemak voorop stond. De trekkers worden in de Verenigde Staten en Canada in de tweede helft van het jaar geïntroduceerd onder de Kubota-naam. Of en wanneer de trekkers naar Europa komen, is nog niet duidelijk.

Fabriek niet vol

Voor Buhler is de leveringsovereenkomst een uitkomst. Het bedrijf bouwt en verkoopt mondjesmaat trekkers, maar de fabriek is niet vol. Volgens het persbericht zorgt de samenwerking met Kubota ervoor dat ‘de productie in de fabriek verhoogt wordt en dat de efficiëntie daardoor omhoog gaat’. Eerder dit jaar schrapte Buhler al banen om de overheadkosten te verlagen.

Stabiliteit

“Deze overeenkomst is interessant voor beide ondernemingen”, zegt Grant Adolph, COO van Buhler Industries. “Doordat we meer trekkers in Winnipeg gaan bouwen, brengt dat stabiliteit voor onze toeleveranciers en onze werknemers.”

Er gingen overigens al eerder, in 2016, geruchten over een overname van Buhler door Kubota. Zo’n overname komt er niet, laat Martin Carrier, product marketing-chef van Kubota in Noord-Amerika, weten. “Daar kijken we niet eens naar. Het is overeenkomst voor de lange termijn, waarvan we allebei beter worden.”