Favoriet

Bedrijfsnieuws

Handelsklimaat mechanisatiesector in zwaar weer

Het handelsklimaat en daarmee de stemming in de Europese mechanisatiesector zit volgens brancheorganisatie CEMA in een diepe crisis. Volgens de maandelijkse Business Barometer is de situatie op dit moment slechter dan tijdens de financiële crisis in 2008/2009.

De beroerde stemming is vooral te wijten aan de toekomstverwachting van de meeste fabrikanten. Dat heeft alles te maken met de Corona-crisis. De orders zijn in maart flink gedaald, maar lang niet in dezelfde mate als de toekomstige verwachtingen. Tegelijkertijd vraagt de CEMA zich af of de voorspellingen van de sector wellicht een tijdelijke overreactie zijn.

Omzetprognose

De ontwikkelingen in de loop van de Corona-crisis hebben sinds half maart een grote impact. De gemiddelde productiecapaciteit van Europese fabrikanten ligt op 60 procent  in vergelijking met de situatie voor Corona. 79 procent van de bedrijven meldt tekorten aan de leverancierskant. En wat de distributie betreft kunnen fabrikanten zaken doen op 58 procent. In vergelijking met de Business Barometer van de vorige maand is de omzetprognose voor 2020 verlaagd. Ten opzichte van een maand geleden is de gemiddelde prognose gedaald van +1 procent naar -13 procent.