Favoriet

Akkerbouw

PODCAST | Databoeren: akkerbouwer Jacob van den Borne

In de eerste aflevering van Databoeren gaat redacteur Chris Vlaanderen in gesprek met akkerbouwer Jacob van den Borne uit Reusel (NB). Onder meer zijn trekkers, aardappelrooier en gewas- en bodemsensoren verzamelen enorm veel data. Van den Borne legt uit wat hij met die data doet, hoe hij het opslaat en bovenal overzichtelijk maakt.

In de eerste aflevering van Databoeren gaat redacteur Chris Vlaanderen in gesprek met akkerbouwer Jacob van den Borne uit Reusel (NB). Onder meer zijn trekkers, aardappelrooier en gewas- en bodemsensoren verzamelen enorm veel data. Van den Borne legt uit wat hij met die data doet, hoe hij het opslaat en bovendien overzichtelijk maakt.

Jacob van den Borne raadt elke akkerbouwer aan om data te verzamelen. “Een nieuw verdienmodel van de boer is het verkopen van data”, aldus Van den Borne. Machinefabrikanten hebben de data namelijk nodig voor de ontwikkeling van nieuwe machines, benadrukt de Brabantse akkerbouwer.

Beluister hieronder de eerste aflevering van de podcastserie ‘Databoeren’:

Databoeren

Databoeren is een vierdelige podcastserie en wordt geproduceerd door Mechaman in samenwerking met stichting Boer&Data. In deze serie hoor je boeren die al langere tijd data verzamelen en gebruiken. Wat kun je met de data? Waar sla je het op? En wat levert het op? In de volgende aflevering hoor je Robert Nijkamp, pluimvee- en melkveehouder uit het Overijsselse Raalte.

Hoe werkt een podcast?

  • Het beluisteren van de podcast is gratis.
  • Klik op de play-knop (driehoekje, linksboven) om de podcast te starten. Druk nogmaals op de play-knop om de podcast te pauzeren.
  • Wil je de podcast op je telefoon beluisteren? Druk op ‘listen in browser’, daarna speelt de podcast af.
  • Let op: een podcast is een audiofragment en bevat geen foto’s of videobeelden. Ideaal, want zo’n podcast kun je dus ook luisteren in de auto of op de trekker.
  • Deze podcast is ook te beluisteren via Spotify , Google podcasts , Apple podcasts en Soundcloud.