Favoriet

Bedrijfsnieuws

Claas ziet omzet stijgen in coronajaar

De Duitse machinebouwer Claas heeft de omzet in boekjaar 2020 met 3,7 procent zien groeien tot 4,042 miljard euro. De winst voor belastingen steeg tot 158 miljoen euro, 22 miljoen meer dan in 2019.

Ondanks de coronapandemie en productiestilstand, is Claas erin geslaagd een omzet- en winstgroei te realiseren, meldt het concern trots in een persverklaring. De verkopen in veel West-Europese landen bleven stabiel, in Oost-Europa en Rusland groeiden de verkopen aanzienlijk. Ook Noord-Amerika bleek een belangrijke groeimotor.

Claas slaagde er ook in om geplande investeringsprojecten volgens plan uit te voeren. In de Franse trekkerfabriek in Le Mans werd de flexibiliteit en efficiƫntie daardoor vergroot. Op de thuisbasis in Harsewinkel (Duitsland) werd een moderniseringstraject op het gebied van de assemblage van maaidorsers afgerond.

Onderzoek

Claas stak in 2020 237 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling. Dat was een fractie minder dan in 2019. Toen investeerde de fabrikant nog 244 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling. De fabrikant biedt wereldwijd werk aan 11.395 medewerkers, circa 50 minder dan in 2019.

De fabrikant sluit komend boekjaar negatieve effecten op omzet en inkomsten niet uit, gezien corona en smeulende handelsconflicten. Toch gaat Claas er vanuit dat de omzet en winst in 2021 op peil zullen blijven.