Favoriet

Algemeen

Mechanisatiesector nog altijd goed gestemd

Het aantal orders dat fabrikanten in de mechanisatiesector krijgen, heeft een recordniveau bereikt. Dat blijkt uit de Business Barometer van de CEMA, de Europese vereniging voor de landbouwmachine-industrie.

De huidige omzetprognoses voor 2021 zijn zeer positief. Een meerderheid van de Europese fabrikanten voorziet voor de komende zes maanden een omzetstijging. De positieve berichten zijn niet uit de lucht gegrepen. Vorige maand was de stemming ook al opperbest. In mei lag de gemiddelde productieperiode op 4,4 maanden. Dat is sinds het begin van de Business Barometer nog niet eerder voorgekomen.

Prijsstijgingen

De uitdaging waar de mechanisatiesector nu mee te maken heeft, heeft te maken met de prijsstijgingen en de tekorten aan de kant van de toeleveranciers. Hoewel het aantal orders op dit moment niet beter kan, verwachten de fabrikanten dat het in de komende tijd iets gaat afzwakken.

Meer arbeidskrachten

Aan het personeelsbestand van de Europese machinefabrikanten wordt niet getornd. Als gevolg van de goede omstandigheden denkt 56 procent het af te kunnen met het huidige aantal werknemers. 44 procent denkt meer arbeidskrachten nodig te hebben. Voor tijdelijke medewerkers is het iets minder rooskleurig. Acht procent van de fabrikanten denkt het in de komende tijd met minder tijdelijke werknemers te kunnen doen.

De CEMA Business Barometer wordt maandelijks opgesteld op basis van een enquete onder 140 vertegenwoordigers uit de negen CEMA-landen. Die negen landen worden vertegenwoordigd door de VDMA (Duitsland), FederUnacoma (Italiƫ), Axema (Frankrijk), AEA (Verenigd Koninkrijk), Agoria (Belgiƫ), Ansemat (Spanje), Metaltechnology Austria (Oostenrijk, Danish Agro Industry (Denemarken) en Fedecom.