Favoriet

Algemeen

RDW roept eigenaren landbouwvoertuigen op snel te registreren

De RDW roept eigenaren van landbouwmachines, rijdende werktuigen en getrokken materieel op om deze snel te registeren voor het krijgen van een kentekenbewijs. Doordat nog maar 42 procent van de voertuigen geregistreerd staat, verwacht de RDW dat niet alle eigenaren voor 1 januari het kenteken krijgen.

Op dit moment zijn nog maar 231.000 van de totaal 550.000 voertuigen geregistreerd waardoor de RDW verwacht dat niet elk landbouwvoertuig op tijd een kenteken zal hebben. Dit komt door het oplopen van de wachttijden waardoor niet alle aanvragen op tijd afgehandeld kunnen worden. “Ga alvast op zoek naar de gevraagde gegevens zoals het chassisnummer, bouwjaar, merk, type en de handelsbenaming,” zegt conversiemanager Rob van Dokkumburg. “Met deze gegevens bij de hand is de registratie zelf niet zo moeilijk.”

MMBS’en lopen achter

Met name de motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) lopen achter met de registratie. Nog geen kwart van de 130.000 verwachte voertuigen is geregistreerd. Uit onderzoek van de RDW blijkt dat een kwart van de eigenaren niet weet dat hun MMBS geregistreerd moet worden.

Om nog op de openbare weg te mogen rijden, moeten eigenaren van trekkers en MMBS’en de voertuigen vanaf 1 januari 2022 registreren. Tot 1 januari kan het online voor 18 euro. Vanaf dan is een keuring van het voertuig vereist. Dat kost minimaal 140 euro. Indien de eigenaar met een ongeregistreerd voertuig de openbare weg op gaat, riskeert hij een boete en is het voertuig mogelijk niet verzekerd.