‘Nog geen volledig elektrische trekkers’

De landbouw hoeft voorlopig nog niet te rekenen op volledig elektrische trekkers. Volgens Tim Dauwen van ZF stellen gebruikers hoge eisen aan de machines en elektrisch varianten kunnen daar nog niet aan voldoen.

Dauwen sprak op een bijeenkomst van Topstang, de mechanisatie studieclub van Boerenbond in Vlaanderen.

Hybride

Voordat er volledig elektrische trekkers op de markt komen, zullen er trekkers met hybrideaandrijving verschijnen, verwacht Dauwen. Daarbij ondersteunt een elektrische aandrijving de verbrandingsmotor. Dauwen verwacht wel dat er snel kleine elektrische werktuigen op de markt komen. Deze vragen relatief weinig vermogen.

Innovation Tractor

De fabrikant ontwikkelde de zogenoemde Innovation Tractor met hybride aandrijving. Deze standaardtrekker is uitgerust met een generator en elektrische voorwielaandrijving. Behalve de voorwielen kan de generator ook een wielaandrijving van een getrokken werktuig aansturen. Doordat elektrische aandrijving traploos regelbaar is, is het heel eenvoudig om de snelheid ervan aan te passen op de snelheid van de trekker. De elektrische wielaandrijving ondersteunt de trekker waardoor er een minder grote trekker nodig is.

Deel dit bericht via:
Facebook Twitter LinkedIn Email

Reacties zijn gesloten.