Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Opslaan

Elektronica

NASA-satelliet helpt gewasopbrengst verbeteren

De NASA gaat eind januari voor het eerst met een satelliet, SMAP genaamd, wereldwijd het vocht in de bodem in kaart brengen. De gegevens die de satelliet meet laten zien hoe het vocht in de bodem invloed heeft op overstromingen, droogtes en prognoses voor gewasopbrengst.

De satelliet waarmee de NASA gaat werken meet vocht in de toplaag van de bodem tot twee centimeter diep. Het is de bedoeling dat SMAP (Soil Moisture Active Passive) gaat vastleggen waar water is, waar het vandaan komt en waar het naartoe gaat. Onderzoekers van de NASA hopen te kunnen melden wanneer er in gebieden onvoldoende bodemvocht is. ‘Dat kan op termijn leiden tot verminderde gewasopbrengsten.’

Elke drie dagen wordt er een kaart gemaakt van de wereldwijde gang van water. Op die manier komt er elke drie dagen een kaart van bijvoorbeeld vocht in de bodem in akkerbouwgebieden waarmee een prognose voor de gewasopbrengst gesteld kan worden. Daarnaast is het voor de agrarische sector interessant dat de NASA zeer nauwkeurig kan meten wanneer er veel regen op komst is.

‘Wereldwijd varieert de verzadiging van de grond als het gaat om vocht’, meldt de NASA. ‘In de woestijn en dorre gebieden is het volume bodemvocht 3 tot 5 procent. De verzadigde bodems loopt dat soms op tot 50 procent.’ Met de satelliet en de kaarten hoopt de NASA wetenschappers te helpen met het verbeteren van het bodemklimaat.