Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Poten en zaaien

Zaaicombinaties leveren goed werk

Het Zwitserse vakblad Schweizer Landechnik heeft drie pneumatisch zaaicombinatie met een werkbreedte van drie meter getest. De machine leveren volgens het blad prima werk, al is de één wel wat handiger in te stellen dan de ander.

Een groot voordeel van de machines waarbij de zaaimachine op de kopeg is gebouwd, is dat het gewicht dicht op de trekker zit, aangezien de extra driepuntsbok ontbreekt. Door het zwaartepunt naar voren te halen, wordt de opbouw van een flinke zaadtank mogelijk. Wel worden de machines op deze manier zwaar. De geteste Lemken, Amazone en Pöttinger wegen leeg respectievelijk 2.570, 2.960 en 3.070 kg. Met 820 kg frontgewichten in de front wordt het maximaal toegestane gewicht van de Steyr Profi CVT bij alle drie machines overschreden. Zolang je op de weg een beetje met beleid rijdt, is dat overigens geen punt. Alle machines leveren prima werk, concludeert het Zwitserse vakblad.

Vergelijking

De zaaicombinatie van Amazone onderscheidt zich door zijn eenvoudige bediening. Vooral de terminal op de zaaimachine is volgens het vakblad een sterk punt. Via dit scherm kan de gebruiker het aantal kilo’s zaad in de tank aflezen. Verder zijn de componenten voor de dosering gemakkelijk los te halen en uit te wisselen.

De bediening van de kopeg op de Lemken-machine is eenvoudig. Dit geldt niet voor de zaaimachine en de terminal. Maar zodra alle instellingen correct zijn ingevoerd, levert de machine goed werk.

Op de bediening van de Pöttinger-combi­natie is weinig aan te merken. De dubbele schijven aan de achterkant drukken de bodem ook onder zware omstandigheden goed aan. De maximale schaardruk bedraagt 54 kilo. Bij de overige machines varieert deze druk van 35 tot 40 kilo.

Gerelateerde artikelen