Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Algemeen

Programma moet veiligheid met quads in Australië verbeteren

Als gevolg van ongelukken met quads zijn op Australische boerderijen sinds de eeuwwisseling al 220 mensen om het leven gekomen en tallozen gewond geraakt. Een programma van de arbeidsinspectie moet de veiligheid voor boeren en hun medewerkers vergroten. Dat meldt Farming Ahead.

Als gevolg van ongelukken met quads zijn op Australische boerderijen sinds de eeuwwisseling al 220 mensen om het leven gekomen en tallozen gewond geraakt. Een programma van de arbeidsinspectie moet de veiligheid voor boeren en hun medewerkers vergroten.  Dat meldt Farming Ahead.

Quads zijn razend populair in Australië. Volgens kenners rijden er in het land circa 200.000 quads rond, zowel bij particulieren als bij (agrarische) bedrijven. Maar die populariteit heeft een keerzijde: er gebeuren ook veel ongelukken mee. SafeWork NSW (arbeids¬inspectie in de staat New South Wales) heeft aangekondigd dat er snel geld beschikbaar komt om de veiligheid van het rijden met quads te vergroten. Het zou gaan om een bedrag van 2 miljoen Australische dollar (1,3 miljoen euro).

Onaanvaardbaar

Ongelukken met quads liggen in Australië op een onaanvaardbaar hoog niveau, vindt Victor Dominello, onder meer minister voor innovatie en betere wetgeving in de staat New South Wales. Hij steunt het programma van Safe¬Work dan ook van harte. “Iedere dode is er één te veel en elke dode heeft een verwoestend effect op families en dorpen.” Volgens Dominello is ‘dit programma een stap voorwaarts in het verminderen van het aantal doden en gewonden’.

Stimuleren met korting

Naar verwachting zal de aanschaf van veiligheidsvoorzieningen, zoals een helm, worden gestimuleerd. In het verleden is gebleken dat kortingen op veiligheidsvoorzieningen heel effectief zijn om de boeren te verleiden tot investeringen. Zo konden Australische boeren in het verleden korting krijgen als zij hun trekker uitrustten met een rolbeugel. In een paar jaar tijd liep het aantal dodelijke slachtoffers na het kantelen van de trekker drastisch terug. Of andere Australische staten ook met vergelijkbare veiligheidsprogramma’s komen, is nog niet duidelijk.