Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Grondbewerking

Pootproef moet verdichting aan het licht brengen

Om er achter te komen of brede of smalle banden en rupsen invloed hebben op de opbrengst van aardappelen, voeren zeven akkerbouwers en een loonwerker op Goeree-Overflakkee onder het toeziend oog van Delphy een proef uit. Donderdag 6 april werden de aardappelen gepoot.

Acht pootcombinaties pootten in totaal 10 hectare in verschillende herhalingen in Dirksland op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. De aan de proef deelnemende akkerbouwers hopen aan het eind van het seizoen te weten welke combinatie de minste bodemverdichting oplevert en dus ook de hoogste aardappelopbrengst oplevert.

Tien procent minder

Gangbare trekkers met brede en smalle rupsen, brede en smalle banden op rijencultuur, een Claas Xerion met vier even grote wielen en een Claas Challenger met twee brede rupsen droegen of trokken een pootcombinatie. Veelal eentje van Miedema en in een enkel geval een van Grimme. Sommige combinaties reden over de grond waar de aardappelen gepoot werden, anderen tussen de ruggen. Dat er verschil in opbrengst zit is Piet Franzen, een van de deelnemende akkerbouwers, nu al duidelijk. Het akkerbouwbedrijf Franzen Landbouw gebruikt een Fendt Vario op 90 cm brede banden met een bandenspanning van 0,5 bar en een getrokken Miedema pootcombinatie. “Vorig jaar kwamen met tijdens de oogst tot de ontdekking dat de aardappelopbrengst waar we met de trekker hadden gereden zo’n tien procent lager was dan op de onbereden grond. Daar schrok ik van.”

Bandenspanning onder pootmachine

Van alle combinaties werd door William Huizer van Profile Tyrecenter en Tonnis van der Veen van Bridgestone de bandenspanning gemeten en het gewicht per wiel bepaald. En die uitkomsten verrasten al. De verschillen waren groot. De combinaties van trekker en een lege pootmachine wogen van13 ton – voor een combinatie op cultuurwielen, een frees voorop de trekker en een gedragen pootmachine – tot 21,5 ton voor een trekker op rupsen met een getrokken pootmachine.  Ook de spanning van de banden onder de pootmachine werd bepaald. “De spanning van de banden op de pootmachine verder terug dan nu gebruikelijk is. Omdat je niet sneller dan 8 km per uur rijdt met een bunker die steeds leger raakt, kan de bandenspanning van de pootmachine tot 1,1 bar zakken”, zegt marketing directeur Guido Mangnus van Miedema die ook tijdens de proef de machines in de gaten hield. De meeste gebruikte pootmachines in de proef zijn van zijn merk.

Opbrengstgegevens

Later dit jaar wil Jeroen Willemse, adviseur van Delphy, de verdichting van de grond bepalen en aan het einde van het jaar opbrengstgegevens verzamelen.
Een van de deelnemende combinaties aan de pootproef in Dirksland reed op brede Zuidberg rupsen.

Een ander, de lichtste, reed op cultuurwielen, had een frees voorop en een gedragen pootmachine.

Weer een ander reed met brede banden. In dit geval komen de ruggen op bereden grond.

Gerelateerde artikelen