Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Opslaan

Trekkers

Kenteken voor nieuw verkochte landbouwvoertuigen

Nieuwe verkochte landbouwvoertuigen krijgen van 20 mei 2020 een kentekenplaat. Dat meldt Cumela Nederland. Alle bestaande landbouwtrekkers met beperkte snelheid moeten voor die datum geregistreerd zijn bij de RDW. Een overzicht.

Nieuwe verkochte landbouwvoertuigen krijgen van 20 mei 2020 een kentekenplaat. Dat meldt Cumela Nederland. Alle bestaande landbouwtrekkers met beperkte snelheid moeten voor die datum geregistreerd zijn bij de RDW. Een overzicht.

Inwerkingtreding van de wet, mits zowel de Tweede als de Eerste kamer instemmen, wordt in het najaar verwacht. In de periode daarna, tot 20 mei 2020, moeten bestaande landbouwvoertuigen worden geregistreerd.

De maximumsnelheid voor landbouwvoertuigen gaat van 25 naar 40 km/u. Voertuigen die harder willen rijden dan 25 km/u, moeten een kentekenplaat voeren.

Registratie en kentekening

Bestaande landbouwvoertuigen

Landbouwvoertuigen die op de openbare weg rijden zijn registratieplichtig en dat betreft dan:

  • alle landbouwtrekkers
  • alle MMBS’en (Motorrijtuig met beperkte snelheid)
  • alle getrokken materieel dat boven 25 km/h kan én mag rijden is registratieplichtig
  • uitzondering registratieplicht: voertuigen waarvoor geen T-rijbewijsplicht is (< 1,30 m breed en specifieke werktuigfunctie)

De registratie van bestaande landbouwvoertuigen moet voor 20 mei 2020 zijn afgerond.

Alle landbouwvoertuigen die registratieplichtig zijn, worden stapsgewijs kentekenplichtig:

  • Bij sneller rijden dan 25 km/h is een kentekenplaat verplicht
  • Bij grensoverschrijdend verkeer is een kentekenplaat verplicht
  • Bij ontheffing voor afmetingen of massa is een kentekenplaat verplicht

Getrokken materieel zonder registratieplicht voert een witte volgplaat.

De stapsgewijze kentekenplicht is eindig. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle bestaande landbouwvoertuigen een kentekenplaat voeren op de openbare weg.

Landbouwvoertuigen die nooit op de openbare weg komen, zijn niet registratieplichtig en niet kentekenplichtig, ook niet vanaf 1 januari 2025.

Nieuwe landbouwvoertuigen

Alle nieuwe landbouwvoertuigen zijn registratieplichtig en zijn kentekenplichtig vanaf de ingangsdatum van het wetsvoorstel in het najaar.

Alle landbouwtrekkers en de nieuwe categorie mobiele machines (komt in de plaats van MMBS), aanhangwagens voor transport en getrokken werktuigen zijn bij aflevering al geregistreerd bij RDW en hebben een kentekenbewijs en een kentekenplaat. De registratie van de nieuwe landbouwvoertuigen gebeurt op basis van het goedkeuringscertificaat; een Certificaat van Overeenstemming (CvO) of een individueel goedkeuringscertificaat. De eigenaar/koper hoeft niets te doen. Alle nieuwe landbouwvoertuigen worden daarmee toegelaten tot de weg.

APK-plicht

De APK-plicht geldt alleen voor landbouwtrekkers met een constructiesnelheid van meer dan 40 km/h. MMBS’en, MM’s en getrokken materieel vallen niet onder de APK-plicht.

Er komt wel een uitzondering van de APK-plicht voor:

  • Snelle landbouwtrekkers die hoofdzakelijk voor land- en bosbouwwerkzaamheden worden ingezet op het terrein waar zulke activiteit plaatsvindt.
  • Boeren die hun snelle trekker uitsluitend voor het eigen bedrijf inzetten.

Dit is een nationale uitzondering; wanneer Nederlandse landbouwtrekkers in bijvoorbeeld Duitsland rijden, is APK-plicht wel noodzakelijk.

Wanneer er andere activiteiten zoals loon- en grondverzet worden ontplooid, dan geldt de uitzondering niet. Dit is geen agrarisch gebruik.

Er komt een centraal loket voor de aanvraag van ontheffingen voor te grote of te zware landbouwvoertuigen bij de RDW. De afgegeven ontheffingen zullen geldig zijn in heel Nederland en voor alle wegbeheerders. Ontheffingsplichtige landbouwvoertuigen moeten een kentekenplaat voeren. (Bron: Cumela Nederland)