Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Opslaan

Grondbewerking

Liever een getrokken of een gedragen schijveneg?

Levert een getrokken schijveneg mooier werk of heeft een gedragen machine de voorkeur? Top Agrar zocht het uit met een Agro-Tom ATS-RS. Deze compactschijveneg kun je zowel getrokken als gedragen gebruiken.

Bij schijveneggen met een grote werkbreedte is de keuze snel gemaakt. Dan wordt een machine in de hef te zwaar en heeft een getrokken machine de voorkeur. Maar hoe staat het bij machines met een werkbreedte van 3 meter? Is dan een gedragen machine toch niet handiger? Top Agrar nam de proef op de som en testte een Agro-Tom ATS-RS-schijveneg. Deze Poolse machine kun je gebruiken als getrokken machine. Maar in een kwartiertje bouw je hem om tot een gedragen machine. Een kwestie van de trekboom loshalen en je pakt de trekboom met het crossboard er met een heftruck of voorlader zo voor weg. De bandenpakker blijft uiteraard zitten.

De ATS-RS heeft twee rijen met in totaal 24 schijven. Op de buitenste schijven na, hebben die een diameter van 560 mm. De buitenste schijven die je voor transport moet opklappen, hebben een diameter van 510 mm. De fabrikant heeft de machine ook nog uitgerust met een hefbok, zodat je er een eenvoudige zaaimachine achter kunt hangen. Zeker in de getrokken uitvoering werkt dat prima, aldus Top Agrar. Pas er wel voor op dat je het maximaal toegestane gewicht van 3 ton niet overschrijdt, want dan moet je de machine laten uitrusten met remmen. Gebruik je de schijveneg als een gedragen machine, dan wordt de maximale aslast met een zaaimachine in de hefbok al snel overschreden.

Lichte voorkeur

Wat werking en wendbaarheid betreft is er nauwelijks onderscheid tussen de gedragen en de getrokken machine. De redactie heeft een lichte voorkeur voor de getrokken variant. Daarbij kan de bandenspanning namelijk zakken tot 0,6 bar en hoef je geen gewicht in de fronthef mee te nemen. Bij de machine in de hef is 1,4 bar in de achterbanden het minimum en is een frontgewicht nodig om de combinatie bestuurbaar te houden. (Bron: Top Agrar 2/2021)