Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Favoriet

Bedrijven

Australische kartelwaakhond roept fabrikanten op het matje

Onafhankelijke mechanisatiebedrijven moeten makkelijker toegang krijgen tot software, specialistische gereedschappen en reserveonderdelen van landbouwmachines en trekkers. Ook garantieregelingen moeten op de schop.

Dat schrijft de Australische kartelwaakhond ACCC in een rapport over de Australische markt voor landbouwmachines. De Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) zegt dat er meer concurrentie nodig is om de onderhouds- en reparatiekosten van landbouwmachines te drukken.

Volgens plaatsvervangend voorzitter Mick Keogh van de ACCC gebruiken fabrikanten complexe geautomatiseerde systemen met ingebouwde software en specifieke gereedschappen en onderdelen, waarbij de fabrikant vaak bepaalt wie daar toegang toe krijgt. “De concurrentie op de aftersalesmarkten wordt vergroot als onafhankelijke reparateurs tegen eerlijke en redelijke commerciële voorwaarden toegang zouden krijgen tot software, tools en onderdelen.” De commissie adviseert om landbouwmachines op te nemen in het informatie-uitwisselingsprogramma dat al bestaat voor de reparatie van motorvoertuigen.

Garantiebepalingen

In het rapport stelt de ACCC verder vast dat fabrikanten het werk van onafhankelijke mechanisatiebedrijven frustreren door hun inzet onder gebruikers te ontmoedigen in de garantiebepalingen. “Verder bleek uit ons onderzoek dat kopers de garantievoorwaarden vaak niet begrijpen”, aldus Keogh. De ACCC pleit voor een transparante verklaring van maximaal één A4-tje, waarin de fabrikant helder uiteenzet hoe het bedrijf geschillen over garantieclaims oplost.

De ACCC ontdekte dat veel garanties aanzienlijke beperkingen hebben. Zo is de garantie vaak beperkt tot één of twee jaar, ook bij extreem dure machines als een maaidorser van 400.000 euro. (Farm Online, 4 mei 2021)

Gerelateerde artikelen