Log hier in om het maximale uit uw abonnement te halen.X
Opslaan

Algemeen

Voorspelling

De theeblaadjes op de bodem van een kopje, een glazen bol, lijnen in je hand of een spel kaarten. Zonder deze hulpmiddelen – maar net zo goed met – is het voorspellen van de toekomst niet eenvoudig.

De theeblaadjes op de bodem van een kopje, een glazen bol, lijnen in je hand of een spel kaarten. Zonder deze hulpmiddelen – maar net zo goed met – is het voorspellen van de toekomst niet eenvoudig.

Ruim drie jaar geleden zag ik de toekomst van de landbouwtrekker aan het werk: een robottrekker bewerkte met een schijveneg de Limburgse grond. Volledig autonoom. Ik verwachtte dat hij binnen korte tijd de Nederlandse percelen zou veroveren. Maar zo snel gaat het niet. Toen ik een maand geleden in het oosten van Duitsland de Nexat van dichtbij bekeek, bekroop me wederom het gevoel dat ik een kijkje in de toekomst kreeg. Deze werktuigendrager kan zomaar de landbouwtrekker vervangen. Dat is ook het idee van vader en zoon Klemens en Felix Kalverkamp. Zij bedachten de machine die op 14 meter breed spoor rijdt. Jaar-in, jaar-uit. Het is de meest rendabele breedte voor deze machine die miljoenen kost. Rijpadensystemen zijn de Nederlandse akkerbouwers niet vreemd. Veel Nederlandse boeren gebruiken ze al jaren. Maar een rijpad om de 14 meter is toch andere koek. Het leidt ertoe dat je over slechts vijf procent van het perceel rijdt. Bij een systeem met rijpaden op 2,25 of 3,15 meter is dat tussen 30 en 25 procent. Met zo’n werktuigendrager op breed spoor heb je dus meer onbereden grond waarin je gewassen kunt telen die dieper kunnen wortelen, waar water gemakkelijker kan infiltreren, waar nutriënten gemakkelijker worden opgenomen en waar je minder brandstof verbruikt omdat je de grond minder intensief hoeft te bewerken. Zien we die machine dan binnenkort op de Nederlandse akkers? Vergeet het maar, zou mijn voorspelling zijn na de theebladjes te hebben gelezen. Onze bedrijven en onze percelen zijn te klein. Toch hou ik een slag om de arm. Alles kan immers anders lopen. De fabrikant zegt nu al dat hij ook wel een zes meter brede machine kan bouwen.