Trekkerbouwer John Deere is koploper als het gaat om de landbouwtrekkerverkopen over 2021.
Trekkerfabrikanten schroeven het hydraulisch vermogen van trekkers de laatste jaren flink op. Schommelde dat in de trekkertesten van LandbouwMechanisatie jarenlang tussen de 25 en 30 kW, de laatste vijf jaar telden we maar liefst tien trekkers met meer dan 30 kW hydraulisch vermogen. Een overzicht van de tien testtrekkers met het hoogste hydraulisch vermogen.
Le Salon International de la Machine Agricole, beter bekend als Sima in Parijs, bestaat 100 jaar. Een overzicht van belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de Franse landbouwmechanisatiebeurs.
Akkerbouwers hebben zelden twee linkerhanden. Toch is niet iedereen even technisch. De één voert alle onderhoudsklussen en reparaties zelf uit, de ander schakelt vaker een mechanisatiebedrijf in. Het verwisselen van de tandpunten van een cultivator lukt iedereen nog wel. Maar het reviseren van een haakse tandwielkast van de rijenfrees laat een tweestrijd zien in een enquête die LandbouwMechanisatie hield onder Nederlandse akkerbouwers.
Nog een paar dagen en dan opent Agrotechniek Holland zijn deuren. Waar kijken de bezoekers naar uit en in hoeverre heeft het weer invloed op het beursbezoek? LandbouwMechanisatie peilde de stemming.
De aardappelen worden weer gepoot – of ze zitten intussen al in de grond. De meeste Nederlandse akkerbouwers gebruiken daarvoor een gedragen pootmachine, blijkt uit een enquête van LandbouwMechanisatie.
De Oostenrijkse trekkerbouwer Steyr viert dit jaar zijn albasten jubileum: 75 jaar geleden leverde de fabrikant zijn eerste trekker af. Maar de historie gaat nog verder terug. In 1864 startte Josef Werndl zijn bedrijf dat wapenonderdelen, wapenfietsen en vliegtuigmotoren produceerde.
Het is verplicht om in de trekker een gordel te dragen op de openbare weg en bij werkzaamheden waarbij kantelgevaar dreigt. Maar een groot deel van de Nederlandse trekkerbestuurders negeert die regel. Dat blijkt uit onderzoek van LandbouwMechanisatie onder 600 agrarisch ondernemers.
De Tsjecho-Slowaakse fabrikant Zetor bouwde net na de Tweede Wereldoorlog zijn eerste trekker. 75 jaar later heeft Zetor in 136 landen een slordige 1,3 miljoen trekkers verkocht.
Gps-systemen op je trekker maken het werk efficiënter, maar niet altijd uitdagender. Want wat doe jij in de cabine als gps je het stuur uithanden heeft genomen? Die vraag legden we voor aan ongeveer 1.270 trekkerchauffeurs. Van het gebieten van de natuur tot het struinen door de terminal en het bijwerken van de e-mail tot series kijken op Netflix. De tijd wordt goed besteed. Gelukkig blijven de meeste chauffeurs het werk tussentijds wel in de gaten houden.
Vanaf 1 januari is het mogelijk om het kenteken voor landbouwtrekkers en -machines aan te vragen bij de RDW. Maar wanneer is zo'n kenteken nodig? En moet je de machine ook registeren? Dit stroomdiagram geeft antwoord op al die vragen.